Στις 31 Ιουλίου 2017, στις 20:30, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει την  έκθεση φωτογραφίας «μετα-» των καλλιτεχνών Louise Ashbrooke, Stella Johnson και Γεωργίας Ματσαμάκη στον Άγιο Ρόκκο, Πλατεία 1821 & Δασκαλογιάννη, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη. Επιμέλεια Μαρία Μιχελογιάννη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε μέρα 19:00-22:00 έως τις 7.8.2016 με Ελεύθερη Είσοδο.

Η θεματική της έκθεσης φωτογραφίας «μετά» βασίζεται στη συντονισμένη εικαστική προέκταση της αποκάλυψης του επακόλουθου που προσδιορίζεται από το αντίστοιχο πρόθημα. Τέσσερις γυναίκες συντονίζουν τις διαδρομές τους σε μια αναζήτηση εννοιολογικού μετα-σχηματισμού της κοινής εμπειρίας τους πάνω στο μέσο και ταυτόχρονα μέσα στην πολυπλοκότητα της διαδραστικής μετά-λλαξης που αναπτύσσει η συμπόρευσή τους. Η Louise Ashbrooke με εκκίνηση το Λονδίνο, η Stella Johnson με αφετηρία τις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Χανιώτισσα Γεωργία Ματσαμάκη με αναφορές στη διεθνή μετα-τόπιση της ελαχιστοποίησης συντονίζουν τη φωτογραφική τους γωνία στην οριοθετημένη μετα-δόμηση της επιμελήτριας Μαρίας Μιχελογιάννη. Αιχμαλωτίζουν την εικόνα με οδηγό το συναίσθημα ή την λογική. Το χρώμα μετα-φέρει το άρωμα, το σκοτάδι φωτίζεται και η επιθυμία μετα-δίδεται.

Τέσσερις γυναίκες, τέσσερις οπτικές, μία πρόθεση, καμία μετα-στροφή.
 
Οι γραφές των δημιουργών είναι σύγχρονες, η εξέλιξη των ιστοριών τους και η αφήγηση του σύνθετου σεναρίου είναι ηθελημένα παλιομοδίτικη. Όπως παλιομοδίτικη είναι στα μάτια μας η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του ώριμου μανιερισμού που συγκροτεί το κτίριο του Αγίου Ρόκκου έτσι και η εξέλιξη της εικαστικής ιστορίας των τριών δημιουργών ακολουθεί την επιτακτική ροή σε ζώνες, τόξα, συμμετρίες, ισορροπίες και συνομιλίες που υπαγορεύει ο μανιερισμός του 17ου αιώνα. Το θολοσκέπαστο σύμπαν του Αγίου Ρόκκου είναι ο κλειστός πειραματικός κώδωνας που εξελίσσονται, περιπλέκονται, κορυφώνονται και αποδομούνται οι τρείς παράλληλες μετα-φορές των δημιουργών.  

Η έκθεση φωτογραφίας «μετα-» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Τέλος Εποχής» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.