Επαφές με φορείς και παράγοντες της εμποροβιομηχανικής, επιχειρηματικής και μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Χανιά, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε την πρόθεση της τράπεζας να στηρίξει δράσεις που κυρίως θα έχουν κατεύθυνση προς καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες, ενώ ζήτησε από τους φορείς με τους οποίους είχε συνάντηση στο ΕΒΕΧ να ενημερωθεί για τους τομείς στην τοπική οικονομία που χρήζουν χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ρουμελιώτης στόχος των επαφών ήταν να αποκτήσει μια εικόνα για τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα θα μπορούσε να συνδράμει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Ενημερωθήκαμε πως η εξαγωγική δραστηριότητα των Χανίων βρίσκεται σε άνοδο, ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει σημαντικές επιδόσεις σε αυτή την εξαγωγική προσπάθεια, ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της οικονομίας στο οποίο υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης και χρειάζεται στήριξη, επίσης συζητήσαμε για τη στήριξη των νέων επιστημόνων μέσα από έναν μηχανισμό μικροδανείων ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους και να μπορούν να αναπτύξουν εδώ καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες. Με την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές σιγά – σιγά θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα επιστρέψουν καταθέσεις, με την ανάπτυξη οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα ακριβά δάνειά τους προς τον ELA και σταδιακά θα βελτιωθεί και η ρευστότητα δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ορισμένες δράσεις μπορούν να γίνει από τώρα.”

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Γιάννης Μαργαρώνης, ζήτησε η τράπεζα να στηρίξει τόσο τις νέες και καινοτόμες προσπάθειες που επιχειρούνται όσο και τις προσπάθειες των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Επιπλέον, ζήτησε τη χρηματοδοτική βοήθεια των επιχειρηματιών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν τη δραστηριότητά τους στο νέο Βιοτεχνικό Πάρκο.

 

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στην πορεία της Τράπεζας μετά και την αλλαγή της διοίκησης τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι τότε η τράπεζα είχε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα της τάξεως του 60%, ενώ σήμερα έχει μειώσει τα ανοίγματα αυτά στο 37%. Όπως, είπε στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο 20%, κάτι που θα απελευθερώσει πόρους της τράπεζας για την χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι δεν θα οδηγηθούν οι τράπεζες σε ανακεφαλαιοποίηση. Οι προβλέψεις για ανάκαμψη οικονομίας είναι πιο αισιόδοξες, όπως είπε, καθιστώντας μη αναγκαία μια αύξηση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

 

Ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Αθανάσιο Τσάδαρη και τον Διευθυντή Δικτύου Καταστημάτων Μιχ. Ανδριώτη, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, είχε επίσης συναντήσεις με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και των Ξενοδόχων του νομού καθώς και με εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Εκκλησίας.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook