Παραδόθηκε στο Δήμο η μελέτη Ανάπλασης – Ανάδειξης της Μονής Αγίου Αντωνίου Φραρώ – Πρόταση από την επ. πρόξενο στην Μπολώνια για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυό περιοχών

” Τα ιστορικά στοιχεία, η αστική κληρονομιά, το ενδιαφέρον σύμπλεγμα μικρών κυρίως μονόχωρων ναών, η παράδοση του νερού στην περιοχή, μας δίνει την δυνατότητα στην παρούσα χρονική περίοδο, ν΄ υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει από την αρχή της δημοτικής περιόδου και να επικεντρωθούμε στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και την συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης, στο τουριστικό γίγνεσθαι του ευρύτερου Δήμου”.

Tα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή την παράδοση στο Δήμο, της Μελέτης Ανάπλασης και Ανάδειξης της  Μονής Αγίου Αντωνίου Φραρώ (Λατινικό Μοναστήρι Φραγκισκιανών Μοναχών) που βρίσκεται δυτικά της Νεάπολης στην κοιλάδα του Μεραμπέλλου.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα (24/6) σε πρόταση που απέστειλε η επίτιμη Ελληνίδα Πρόξενος στην Μπολώνια κ. Γ. Λαμπράκη και έγινε ομόφωνα αποδεκτή απο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι : η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου σε συνδυασμό με την πολυσχιδή προσωπικότητα του πάπα Αλέξανδρου του Ε΄ (κατά κόσμον Πέτρου Φίλαργου, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μόνασε στην Νεάπολη), συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο –  θησαυρό, ο οποίος εάν αξιοποιηθεί καταλλήλως, όχι μόνο θα ενδυναμώσει τις σχέσεις με την καθολική εκκλησία, αλλά θ΄αποτελέσει το έναυσμα για την πύκνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτιστικό επίπεδο συμβάλλοντας στην τουριστική προβολή της γενέτειρας του, στην Ιταλία μέσω προσκυνηματικών εκδρομών στην Κρήτη που θα διοργανωθούν στο άμεσο μέλλον.

Θα μπορούσε πράγματι να χαρακτηριστεί ώς ευνοική συγκυρία η αποδοχή της παράπανω πρότασης απο το Δ.Σ, δεδομένου ότι  η παράδοση της Μελέτης για τη Μονή Φραρώ, που εκπόνησε η  ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Ίρις Περουλιού Σεργάκη, και έρχεται ώς συνέχεια της εργολαβίας που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα στην περιοχή του Βερντέν, δίνει ουσιαστικά το “βήμα” προκειμένου με την σύφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να ξεκινήσει και ν΄ολοκληρωθεί μια ουσιαστική παρέμβαση στην Νεάπολη – μια περιοχή που έχει διαδραματίσει όπως ιστορικά αποδεικνύεται σημαντικό ρόλο σε όλες τις χρονικές περιόδους.

Ο βασικός άξονας της εκπονηθείσας μελέτης, όπως έγινε γνωστό από την ίδια την μελετήτρια, προβλέπει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση δύο μύλων και μιας  δεξαμενής νερού (στέρνα) που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών του υφιστάμενου σχολείου με την χωροθέτηση νέας εισόδου πεζών, χώρου στάθμευσης για τους μαθητές και στάσης υπεραστικού λεωφορείου (στέγαστρο, εσοχή στάσης ΚΤΕΛ) ώστε να εξασφαλιστεί σε πρώτη φάση, η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην περιοχή.

Η μελέτη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :

Το μονοπάτι που αρχίζει ανατολικά του ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης, διέρχεται από τη Ι. Μονή Φραρώ και καταλήγει στην επαρχιακή οδό Βουλισμένης.

Την Ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων ΚΧ113Α και ΚΧ114Α με αποκατάσταση των δυο παλαιών ανεμόμυλων.

Τον περίβολο και το μονοπάτι του καθολικού της Μονής των Φραγκισκανών, αφιερωμένο στον  Άγιο Αντώνιο από όπου ξεκίνησε ο πάπας Αλέξανδρος Ε’. Ο ναός (14ος αι.) είναι σήμερα  ερειπωμένος αλλά σώζεται η οξύκορυφη καμάρα του.

Την περίφραξη της ανατολικής πλευράς του ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ).  Πρόκειται για ένα σημαντικό σχολικό συγκρότημα και σήμα κατατεθέν της περιοχής, που “υπακούει” στις αρχές του μοντέρνου κινήματος και μαζί με το «Μέγαρο», το ξενοδοχείο και τις δύο πτέρυγες του Διοικητηρίου, αποτελούν σημαντικά μνημεία Αρχιτεκτονικής κληρονομίας για όλη την Κρήτη και αντανακλούν το σημαντικό ρόλο της Νεάπολης σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Ο Δήμαρχος κ. Αντ. Ζερβός, παραλαμβάνοντας την παραπάνω μελέτη, ανέφερε μεταξύ άλλων : “Θεωρούμε σημαντικό, ότι ο δήμος Αγίου Νικολάου, προχωρά παρά τις όποιες δυσκολίες στην ωρίμανση της “Πρότασης Ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου Νεάπολης”, μια πρόταση που βασίζεται σ΄ένα πολλαπλό σύστημα αστικού σχεδιασμού και αποτελείται απο σειρά έργων και σπονδυλωτών παρεμβάσεων.

Το συγκεκριμένο μνημείο (Μονή Φραρώ) -πρόσθεσε- που συνδέεται με τα  πρώτα χρόνια της ζωής του πάπα Αλέξανδρου του Ε΄- μιας απο τις πλέον χαρισματικές και καλλιεργημένες προσωπικότητες της Ευρώπης- μας δίνει την αφορμή, να εξετάσουμε σοβαρά την αγορά πρόσθετης γης περί το μνημείο, ώστε οι ξένοι που έρχονται στην περιοχή μας, να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφθούν από κοντά,  ένα αξιοπρεπή χώρο πολιτισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook