Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα απαρριθμεί με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο τέως δήμαρχος Βουκολιών Ν. Χανίω και αγρότης, Νίκος Μπομπολάκης.

Ο κ. Μπομπολάκης αναφέρετε σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και καταλήγει ότι  απόφασή του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ήταν επειδή θεωρεί δικαίωμα να απευθύνει  αυτή την επιστολή αγανάκτησης ως Έλληνας πολίτης, μετά από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μπομπολάκη:

"Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ,

Με όλο το σεβασμό, παίρνω την πρωτοβουλία να σας θέσω δύο- τρία από τα βασικά προβλήματα για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας.

Πρώτον, πριν τρία χρόνια 28.000 νέοι μπήκαν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών με υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών ότι ήρθε η ώρα να στηρίξουν τους νέους αγρότες, από τους οποίους περιμένουν την ανάπτυξη της οικονομίας οι υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, ακόμα και τα σχέδια βελτίωσης που θα ήταν μια ανάσα για αυτούς δεν έχουν ανοίξει. Το πιο τραγικό από όλα είναι ότι 28.000 νέοι αγρότες έχασαν σχεδόν το σύνολο της Ενιαίας Ενίσχυσης παρά την θύελλα αντιδράσεων τότε και παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί από τους αρμόδιους (Υπ.Αγρ.Αν, ΟΠΕΚΕΠΕ) το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα όπως καταλαβαίνετε, οι χιλιάδες όπως προαναφέρθηκε αγρότες, να ζουν στην απελπισία και νιώθοντας την εγκατάλειψη από τους αρμοδίους, ζώντας αυτοί και οι οικογένειες τους σε συνθήκες εξαθλίωσης, μετανιώνοντας για αυτή την επιλογή ζωής (Εκμετάλλευση γονέα που μετέφερε την περιουσία στο παιδί του , παίρνοντας 13500€ , τώρα λαμβάνει 1300€ ). Ταυτόχρονα με βάση την κείμενη νομοθεσία , οι νέοι αυτοί αγρότες δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας , είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα.

Δεύτερον, καλό θα είναι κύριε πρωθυπουργέ να ρωτήσετε τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να σας ενημερώσουν ποιο είναι για ένα αγρότη το ποσοστό φορολογίας, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, το ΕΦΚΑ και ποιο το κόστος παραγωγής. Είμαι σίγουρος ότι θα απορήσετε με όλα τα παραπάνω που συμπληρώνουν την πολιτική μιας οικονομικής αφαίμαξης η οποία πλήττει ανισότιμα τους μικρομεσαίους αγρότες, τον πυρήνα της αγροτιάς και της υπαίθρου. Διαπιστώνεται ότι παρά τις υποσχέσεις για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή, υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τον πρωτογενή τομέα που είναι η βάση της ελληνικής οικονομίας και ζωοδότης της εγκαταλελειμμένης υπαίθρου.

Τρίτον, θεωρείτε σωστό οι αγρότες που έφτασαν στα 67 χρόνια να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το σύνολο της περιουσίας τους, την οποία απόκτησαν και διατήρησαν με κόπο, για  μην χάσουν το 60% της σύνταξής τους;

Όλα τα παραπάνω κύριε πρωθυπουργέ σας τα θέτω υπόψη σας ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα, αγρότης ο ίδιος, αλλά το κυριότερο, και για αυτό νιώθω την υποχρέωση να σας υποβάλω αυτό το υπόμνημα, διότι για 45 χρόνια υπηρέτησα είτε ως κοινοτικός σύμβουλος, κοινοτάρχης, συνδικαλιστής, συνεταιριστής και δήμαρχος σε όλη τη διάρκεια των καποδιστριακών Δήμων (στο Δήμο Βουκολιών Χανίων). Οφείλω να σας γνωρίσω ότι δεν είμαι άνθρωπος που έχει μεγάλες περγαμηνές, αλλά η εμπειρία μου προέρχεται από τα παραπάνω και εκφράζομαι με γνώμονα πάντα το συμφέρον όλου του κόσμου που όλα αυτά τα χρόνια συμπορευόμαστε και με στήριξε χωρίς να κατέχω ιδιαίτερες γραμματικές γνώσεις , αλλά έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στη διαδρομή μου στα κοινά του τόπου μου όπως προανέφερα.
Θέλω να πιστεύω ότι οι συνεργάτες σας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον πρωτογενή τομέα, θα συλλέξουν τις πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία και είμαι σίγουρος ότι άμεσα θα καλέσετε σύσκεψη με τους παραπάνω για να δώσετε τις ανάλογες λύσεις.

Για όλα τα παραπάνω πήρα την απόφαση και νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να απευθύνω αυτή την επιστολή αγανάκτησης ως Έλληνας πολίτης, μετά από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Δημ. Μπομπολάκης
Αγρότης, τέως Δήμαρχος Βουκολιών Ν. Χανίων"