Πρόσκληση σε όλες τις τοπικές αρχές και τους φορείς να δραστηριοποιηθούν για να προωθηθούν πολλά θέματα των Χανίων που παραμένουν στάσιμα απήύθυνε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου και με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών αναφέρθηκε στην πρόσφατη διημερίδα για την ανάπτυξη της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Όπως είπε θα υπάρξει επιστημονική συνεργασία του Ιδρύματος  Μεσογειακών Μελετών, του ΙΣΤΑΜΕ, του ΜΑΙΧ και της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στις εργασίες του συνεδρίου.

\”Το θέμα είναι βέβαια απο τώρα και πέρα, το πως θα κινητοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις , οι περιφερειακές δυνάμεις της Κρήτης, ώστε να συγκροτήσουν αυτή την ευκαιρία σε πολύ πρακτικό επίπεδο. Δηλαδή πως θα κινηθεί η τοπική οικονομία με ορίζοντα τις κατευθύνσεις που δίνει αυτή η πολύ σοβαρή επιστημονική δουλειά που έχει γίνει\” επεσήμανε ο κ.Βαλυράκης.

Ειδικές αναφορές έκανε ο κ.Βαλυράκης στο θέμα της προώθησης του Κρητικού καλαθιού και της Κρητικής διατροφής σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών.

\”Επίσης ένα άλλο θέμα που μπήκε στην διημερίδα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να οριστούν μέρη για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών της Κρήτης τα οποία έχουν μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα\” τόνισε ο κ.Βαλυράκης διευκρινίζοντας πως \”τόσο η ρίγανη όσο το δίκταμο, η μαλοτήρα, είναι φυτά τα οποία χάνονται και μπορούν να καλλιεργηθούν και να μας δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που προστίθεται στην Κρητική διατροφή και προστίθεται και στα προιόντα της Κρήτης. Δηλαδή στο καλάθι, που εκτός απο τα προιόντα πρωτογενούς παραγωγής, είναι προφανές ότι πρέπει να συμπεριλάβει πολιτισμό, περιβάλλον, παράδοση, ώστε να είναι ένα καλάθι που θα συνδυάζει το παραγόμενο προιόν εξαιρετικής ποιότητας της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.

Αυτό μπορεί να δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα, να απογειώσει τον τουρισμό της Κρήτης και να εδραιώσει την οικονομική λειτουργία που προέρχεται απο αυτό\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook