Μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης, είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: 

"Το σ.ν  διαπνέεται από έντονα οραματικό στοιχείο. Είναι σαφής - σαφέστερη δεν γινόταν - η τοποθέτηση ότι για εμάς, μια κυβέρνηση όπου η Αριστερά αποτελεί τον κύριο κορμό, τον πρώτο λόγο έχει ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και η πρωτοκαθεδρία των αναγκών των φτωχών και πολύ φτωχών συμπολιτών μας, των ανασφάλιστων, των κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών που ως τώρα έβλεπαν από μακριά τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και πιέζονταν πολλαπλά να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους, με τη ιδέα ότι η περίθαλψη δεν είναι για όλους, ότι εάν δεν έχεις χρήματα και μάλιστα αρκετά , δεν μπορείς να αξιώνεις ικανοποιητική φροντίδα ."

"Τι θα σημάνει για έναν φτωχό, τον άνεργο, έναν συνταξιούχο η μεταρρύθμιση; 

Σήμερα συμπιέζεται ανάμεσα στην αποδοχή της μιζέριας να μην μπορεί να επισκεφτεί με άνεση και χωρίς κόστος κάποιον ειδικό για το μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας και στις συμπληγάδες ενός συστήματος όπου, εάν δεν εκλιπαρείς να είσαι έστω ο 200στος, να συμμετέχεις, μετά από μακρά αναμονή σε άνομες συναλλαγές με σκοπό τη φοροδιαφυγή. 

Από τώρα και μετά, αυτή είναι ήδη δέσμευση της κυβέρνησης, θα υπάρχει κοντά στον καθένα "ένα το κρατούμενο" δηλαδή η ομάδα υγείας, η τοπική μονάδα υγείας, όλο το σύστημα που δημιουργείται, άνετα , χωρίς καθυστερήσεις και κυρίως χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, ένα πραγματικά δημοκρατικό ισότιμο και αποτελεσματικό σύστημα όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη που το έχει ανάγκη την ώρα που το χρειάζεται. "

"Σημαντικό είναι ότι η φροντίδα επεκτείνεται στην πρόληψη, στις περιοδικά επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες, λ.χ. μια ένεση που έχει περιοδικότητα, ψυχολογικές και ψυχιατρικές υπηρεσίες, την οδοντιατρική φροντίδα", υπογράμμισε. Και συνέχισε: "Σημαντική καινοτομία είναι η πρόβλεψη για τη διασύνδεση των τοπικών ομάδων και μονάδων υγείας με τις υπηρεσίες υγιεινής και ασφαλείας της εργασίας. Είναι μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα του παρόντος κοινωνικού και οικονομικού συστήματος καινοτομία  που αποδεικνύει τον προσανατολισμό των ρυθμίσεων αυτών με κριτήρια την προστασία των κατά τεκμήριο αδυνάτων, που στην περίπτωση της εργασίας είναι, βέβαια, οι εργαζόμενοι . "
"Θα ήθελα εν τάχει να αναφερθώ στα άρθρα 19 και 20 που χωρίς αοριστίες και περιστροφές καθιερώνουν με πολύ σαφή τρόπο , δηλαδή με τρόπο που δεν αποτελεί ευχολόγιο αλλά καθιερώνει σαφή υποχρέωση του κράτους να τα εφαρμόζει (και όσοι μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό στον τρόπο νομοθέτησης, θα εκτιμήσουν ασφαλώς την παρατήρηση αυτή), τη χωρίς διάκριση πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας υγείας και θεσπίζουν επίσης με πολύ λεπτομερή τρόπο τη λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο των μονάδων ΠΦΥ. Για πρώτη φορά στη χώρα μας προβλέπεται ότι η γνώμη των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, τα παράπονα και οι προτάσεις έχουν δεσμευτικό περιεχόμενο  ."

Ο Χανιώτης βουλευτής τόνισε ακόμα: 

"Μια παράλληλη εξυγιαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνδέεται άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρος της υγείας. Η  διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας που είναι σε εξέλιξη και ήδη αποδίδει τους πρώτους καρπούς αποκαλύπτοντας άνομες συναλλαγές με σκοπό να πληγεί το δημόσιο συμφέρον προς όφελος ιδιωτών, συναλλαγές όπου πρωταγωνιστές φέρονται να είναι κορυφαία στελέχη των κομμάτων της διαπλοκής , μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και θύματα - ως συνήθως - η ισότητα των πολιτών , το δίκαιωμά τους σε ελεύθερη, οικονομική και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. "

Και κατέληξε : 

Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, αλλάζει ριζικά ο χάρτης της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Και αλλάζει προς όφελος πρωτίστως των οικονομικά αδύναμων, των αποκλεισμένων , των ανασφάλιστων, των φτωχών και πολύ φτωχών συμπολιτών μας.  "

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο