Θερμή υποδοχή στην Περιφέρεια των 70 νέων ομογενών που συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα "Στα ίχνη του Καζαντζάκη"

« Ο Νίκος Καζαντζάκης, η Κρήτη, ο Ελληνισμός είναι στην καρδιά και στο μυαλό »  μας λένε οι 70 Ελληνικής καταγωγής νέοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που φιλοξενούνται στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’ Στα ίχνη του Καζαντζάκη ‘’  και οι οποίοι επισκέφτηκαν σήμερα την Περιφέρεια Κρήτης. 

Τους 70 νέους αλλά και τους υπεύθυνους του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Πλευράκη καλωσόρισαν εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας Λάμπρος Καμπουράκης.  Οι νέοι από την Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη με τον οποίο συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον ‘’ Νίκο Καζαντζάκη ‘’ με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ν. Καζαντζάκη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου – Λασιθίου ήταν σε συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών – Αστερουσίων, Χερσονήσου και Οροπεδίου. Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι 70 νέοι Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι όπως είπαν δεν ήρθαν για τουρισμό αλλά να περπατήσουν τα βήματα του Ν.Καζαντζάκη, του οικουμενικού συγγραφέα ο οποίος σε δύσκολους καιρούς ως ειδικός απεσταλμένος του Ελευθερίου Βενιζέλου βοήθησε αποτελεσματικά τον Ελληνισμό στις χώρες τους. Μάλιστα οι 70 νέοι τις ημέρες παραμονής τους στο νησί μας, γνώρισαν πρόσωπα, περιοχές, στοιχεία με αναφορά τον Νίκο Καζαντζάκη και έμαθαν να χορεύουν και να έχουν ενδιαφέρον για τα ήθη, έθιμα του τόπου μας. 

Για την παρουσία – υποδοχή των νέων στην Περιφέρεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης δήλωσε «  Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα εδώ στην Περιφέρεια υποδεχθήκαμε την αντιπροσωπεία των ομογενών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, το πρόγραμμα το οποίο από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού εφαρμόζουμε αυτές τις μέρες στη Κρήτη. Καλωσορίζουμε τους νέους μας, που με την επίσκεψη και την ευχάριστη παραμονή τους στην Κρήτη με τα διδάγματα του Καζαντζάκη γίνονται τώρα παράλληλα οι καλύτεροι Πρεσβευτές του νησιού μας ».  

Στη δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης είπε : « Για μια ακόμα φορά η Κρήτη στο επίκεντρο. Ο Καζαντζάκης, το κέντρο της Κρήτης, εκεί που χτυπά η καρδιά της Κρήτης. Ένας πολιτικός Καζαντζάκης, ένας πολιτικός που σ΄ αυτά τα μέρη που φιλοξενούμε τους ομογενείς μας, είχε πάει και είχε σώσει χιλιάδες Πόντιους μετά τη γενοκτονία. Ένας ρόλος που του τον είχε αναθέσει ο άλλος μεγάλος πολιτικός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Προς τιμή αυτών των ανθρώπων βρίσκονται οι απόγονοι αυτών τώρα στη Κρήτη. Η Κρήτη ξανά στην καρδιά των γεγονότων. Η ‘’Κρητική ματιά’’ έχουνε βραβευθεί σε ένα διεθνή διαγωνισμό που έχει οργανώσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία του Νίκου του Κοτζιά και οι εβδομήντα καλύτερες εργασίες βρίσκονται εδώ ». 


Ο Εντεταλμένος  Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου σε θέματα Παιδείας  Λάμπρος Καμπουράκης είπε « Καλωσορίζουμε σήμερα τους επισκέπτες μας  υλοποιώντας το πρόγραμμα ‘’ Στα ίχνη του Νίκου Καζαντζάκη ‘’ ευχόμενοι οι παραμονή τους να τους δώσει ερεθίσματα να εντρυφήσουν περισσότερο στον Κρητικό στοχαστή, ο οποίος μας έχει αφήσει πολλές παρακαταθήκες για να μπορέσουμε να πάρουμε κίνητρα για να είμαστε καλύτεροι στη ζωή μας στην καθημερινότητα μας. Ευχόμαστε η παραμονή τους στο νησί μας να τους μείνει αξέχαστη, να είναι μια δυνατή εμπειρία για αυτούς και ως Περιφέρεια είμαστε πάντα εδώ να στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια ».