Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Europe Direct διοργανώνουν τις εκδηλώσεις «ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2017», στο Ίνι:

•Το Σάββατο 5 και 6 Αυγούστου, στο Πολύκεντρο Ινίου, με ώρα έναρξης 17:30, το «Εικαστικό Εργαστήρι», το οποίο είναι εφέτος αφιερωμένο στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.  Φράσεις από τα έργα του εμπνέουν, μικρούς και μεγάλους,  για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου σε ένα ταξίδι προσωπικής και συλλογικής αναζήτησης                          
Σάββατο 5/8 εργαστήρι για παιδιά και 
Κυριακή 6/8 εργαστήρι για ενήλικες  
Με τις εικαστικούς Ευαγγελία Γούλα, Αριάδνη Κασαπάκη και Έφη Μπεζάτη  
      
•Το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο παλιό φράγμα Ινίου, με ώρα έναρξης 21:00, η “Χοχλιδοβραδιά”, μια εκδήλωση – Θεσμός με έμφαση στην φιλοξενία, τις παραδοσιακές συνταγές και τα αγνά, τοπικά προϊόντα. Συνοδευτικά στο χοχλιό θα προσφερθούν, άφθονα, νηστίσιμα εδέσματα, παρασκευασμένα με πολύ φροντίδα από τις νοικοκυρές των χωριών μας.
Στο μαγευτικό τοπίο της Κεράς, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αρκαδίας, στο παλιό φράγμα Ινίου, θα μας ψυχαγωγήσει μουσικά το συγκρότημα του Γιώργου Γλυκοκόκαλου.   
Είσοδος: 7€ με ελεύθερη κατανάλωση εδεσμάτων.

•Το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου, με ώρα έναρξης 20:30, θα γίνει παρουσίαση με θέμα: "Αρχειακά τεκμήρια για τους οικισμούς Ίνι – Μοναστηράκι"
Η Ιστορία του τόπου μας αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφα, τα οποία συνέλεξαν από διάφορες αρχειακές πηγές οι ερευνητές:
Κώστα Τσικνάκη: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
Αγγελική Πανοπούλου: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
Στέφανος Γρατσέας: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,
Αριστέα Γρατσέα: ΜΑ Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

•Την Κυριακή 20 Αυγούστου, ο «9ος Αρκάδειος Ιστορικός και Φυσιολατρικός Αγώνας Δρόμου & Πεζοπορίας». Εκδήλωση για την ανάδειξη της ιστορικότητας και του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου της περιοχής «του κοινού των Αρκάδων» 
Τοπική Διαδρομή: Γύρος της Αρκαδίας – Ίνι, 1200 μέτρα
Αφετηρία, Τερματισμός: Ζωοδόχος Πηγή
Ώρα Έναρξης: 19:30

Κλασική Διαδρομή: 10 χιλιόμετρα
Αφετηρία: Αρκαδία – Προφήτης Ηλίας 
Τερματισμός: Αρκαδία – Ίνι
Ώρα Έναρξης: 18:00. 
Διοργανωτές: ΠΣ Ίνι – Μοναστηράκι, Αφρατίου και Παναγιάς Πεδιάδος. 
                          
•Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της φάμπρικας, με ώρα έναρξης: 20:30, η «Μουσική Αποσπερίδα» δίνει βήμα σε συντοπίτες, νέους καλλιτέχνες, να «εκθέσουν» το ταλέντο τους στην μουσική και το τραγούδι, σε μια βεγγέρα με μαντινάδες και παλιές αθιβολές. 

•Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στο Πολύκεντρο Ινίου, με ώρα έναρξης: 19:00,  η εσπερίδα με θέμα: «Βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας σήμερα. Οι προκλήσεις – Οι ευκαιρίες».  

1.''Τα Όμορφα Χωριά....'' , μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διάσωση - ανάπτυξη των μικρών οικισμών.
Χάρης Ροδιτάκης, πρ. Δήμαρχος Επισκοπής, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Συνδέσμου ''Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης ''
2. «Ανάπλαση – Ανάπτυξη των οικισμών της ενδοχώρας» 
Γιώργος Πετράκης Αρχιτέκτονας
3. «Της γης τα πατήματα»
Iστορικές και λαογραφικές αναφορές στη γη ως τόπος προετοιμασίας, τρόπος καλλιέργειας με τη χρήση των εργαλείων, από το χθες ως το σήμερα. 
Ανάδειξη της διαδραστικής σχέσης : γη-άνθρωπος-γη με προβολές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μια απόπειρα νέας μύησης με την ιερή γεννήτρα γη που παρά τις αλλοιώσεις, παραμένει τροφός του ανθρώπου.  
Μανώλης Γ. Ανδρουλιδάκης, δρ. Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών
4. «Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντας της αειφόρου ανάπτυξης»
Δρ. Αντώνης Βασιλάκης, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
5.«Η Αξία της χλωριδικής και πανιδικής βιοποικιλότητας μιας περιοχής» 
Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Π.Κ.: Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος – Ορνιθολόγος, Μανόλης Αβραμάκης, Γεωπόνος - Βοτανικός 
6.«TCF | FUTOURIS: Κρήτη, πρώτα βήματα προς ένα βιώσιμο διατροφικό προορισμό 2017-2019»
Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης | BoD, Local Food Experts sce Κων/νος Γ. Μπουγιούρης | GS, Local Food Experts sce
7.Η συμμετοχή του ομίλου Sbokos Hotel Group στο Έργο των TCF |  
Futouris στα πρώτα βήματα προς ένα βιώσιμο διατροφικό προορισμό στην Κρήτη. Μπάμπης Φωσκολάκης  | GM, Sbokos Hotel Group
8.Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης