Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη αποκλεισμό των ΙΧ από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων για όλο το χρόνο. 

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: “Οι Χανιώτες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας που θα πρέπει να υπομένουν την κυκλοφορία και στάθμευση ΙΧ μέσα στο Ενετικό Λιμάνι, όταν δεν υπάρχουν τουρίστες.

Η κυκλοφορία και στάθμευση ΙΧ στο Ενετικό Λιμάνι δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους τουρίστες, είναι επικίνδυνη και για τους πεζούς, άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους που επισκέπτονται το Ενετικό Λιμάνι όλο το χρόνο κι όχι μόνο το καλοκαίρι. Σχολικές ομάδες επισκέπτονται το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρσενάλι και το Γιαλού Τζαμί και την Παλιά Πόλη, με κίνδυνο από τα ΙΧ που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το χάος που επικρατεί τις πρωινές ώρες από τα οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ μεγάλα για τους στενούς δρόμους και την ακτή του Λιμανιού. Ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να δώσουν μια διαφορετική λύση, πχ με μικρά ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς στις εισόδους του Ενετικού Λιμανιού (πιθανόν στους χώρους στάθμευσης πριν το Φιρκά και στη Ρεγγίνα), όπου τα μεγάλα οχήματα τροφοδοσίας να ξεφορτώνουν και μόνο τα δημοτικά μικρά οχήματα μεταφορών να μεταφέρουν τα προϊόντα μέσα στην Παλιά Πόλη.

Πέρα όμως από την κυκλοφορία ΙΧ στο Ενετικό Λιμάνι, θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των ορίων για τα τραπεζοκαθίσματα, τόσο για να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος για τα παιδιά να παίζουν και για όσους δεν έχουν να πληρώνουν, όσο και για να είναι δυνατή η πρόσβαση παντού ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος, χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνονται τραπεζοκαθίσματα για να περάσει ασθενοφόρο να παραλάβει τραυματία όπως έγινε πριν λίγες μέρες, με κίνδυνο για τη ζωή συνανθρώπου μας.

Όλα αυτά, μας δείχνουν ότι για τα μνημεία της Παλιάς Πόλης, την οποία θέλουμε να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας της UNESCO, θα πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη κινητοποίηση, πέρα από αυτήν που είναι ήδη σε εξέλιξη για να σωθούν τα τρία δημόσια κτήρια του Πολυτεχνείου από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Το δίλημμα για τα μνημεία και την Παλιά Πόλη συνολικότερα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι «εγκατάλειψη ή ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση».

Δήμος, Περιφέρεια, κυβέρνηση φέρουν ακέραια την ευθύνη για κάθε δημόσιο κτήριο που είναι αφημένο στην τύχη του να καταρρέει. Μόνο αν συντονιστούν μπορούν να σώσουν όχι μόνο τα τρία κτήρια του Λόφου Καστέλι αλλά και τα Νεώρια και τα άλλα μνημεία εξασφαλίζοντας κονδύλια μέσα από τη συνεργασία τους και διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν και οι κάτοικοι στην Παλιά Πόλη και δε θα γίνει μια τεράστια τουριστική νεκρόπολη το χειμώνα, που δε θα κυκλοφορεί ψυχή ζώσα, μιας και όλα τα κτήρια θα έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook