Μια καταγγελία πολίτη κινητοποίησε τον διαχειριστή του προγράμματος και παραλίγο να αφαιρεθεί η Γαλάζια Σημαία από την παραλία 

Τελευταία ενημέρωση 13:02

Στην παραλία του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων, εκβάλει παρακείμενος χείμαρρος, τα νερά του οποίου στην διάρκεια του καλοκαιριού λιμνάζουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται το φαινόμενο εμφάνισης πράσινων αλγών, που δίνουν και μια εικόνα ρύπανσης.

Τις τελευταίες ημέρες, πολίτης τράβηξε και έστειλε στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης – που είναι ο διαχειριστής του προγράμματος Γαλάζιων Σημαιών – φωτογραφίες και έκανε και σχετική καταγγελία για ρύπανση της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr ο κ. Θοδωρής Κακαρνιάς, εκ μέρους της Γραμματείας του προγράμματος,  αρχικά υπήρξε η εντύπωση πως όντως πρόκειται για ρύπανση και ζητήθηκε από τον Δήμο Χανίων να κατεβεί προσωρινά η Γαλάζια Σημαία, έως ότου γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός.

Όμως στην συνέχεια διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο στο συγκεκριμένο οικοσύστημα και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων  νησιωτικών υγροτόπων.

Μάλιστα ο κ.Κακαρνιάς τόνισε πως για τον λόγο αυτόν απαγορεύεται ακόμη και η απομάκρυνση των αλγών που δημιουργούνται.

Ο μικρός υγρότοπος έκτασης 5,6 στρεμμάτων στις εκβολές του Kαλαθορέματος στον Καλαθά Δήμου Χανίων είναι στον κατάλογο Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων του Αιγαίου, με κωδικό «KRI187 – Εκβολή Καλαθορέματος». Σύμφωνα με το απογραφικό δελτίο του «Υγροτοπίου Νήσων» του WWF  αποτελεί εποχικό ρύακα που διατηρεί υφάλμυρο νερό στην κοίτη του κοντά στην θάλασσα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σχηματίζοντας ένα λιμνίο. Στην παραλία δίπλα στον υγρότοπο υπάρχουν υπολείμματα αμμοθινών.

Μια μικρή έκταση στην παραλία με τα είδη χλωρίδας Ammophila arenaria, Pancratium maritimum και Eryngium maritimum έχει περιφραχθεί και προστατεύεται. Η κυρίαρχη βλάστηση στον υγρότοπο είναι βούρλα (Juncus sp.). Απαντώνται οι οικότοποι 1410 – Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi) και 2120 – Κινούμενες θίνες της ακτογραμμής με Ammophila arenaria (λευκές θίνες). 
 
Ο υγρότοπος προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Επίσης, η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους(ΦΕΚ 1242/Β/1973).
 
Για τους λόγους αυτούς, δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις στον υγρότοπο που θα αλλοιώσουν το οικοσύστημα.

Ανακοίνωση του Δήμου Χανίων

Σε συνέχεια της καταγγελίας για τον παράκτιο υγρότοπο στην παραλία του Καλαθά της Δ.Ε. Ακρωτηρίου, η αρμόδια υπηρεσία του τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, γνωμοδότησε και απάντησε τα παρακάτω:

«Αναφορικά με τη φωτογραφία-καταγγελία στον παράκτιο υγρότοπο στην παραλία του Καλαθά της Δ.Ε. Ακρωτηρίου σας γνωρίζουμε ότι η Περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ως προστατευόμενο οικοσύστημα, με κωδικό Υ434KRI187 -εκβολή “Καλαθορέματος”, με το από 12-6-2012 Π.Δ. 

“Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και την ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν” (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ).

Συνεπώς,  η προστασία αυτή απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο. Καθαρισμός από σκουπίδια, της παραλίας και του ρέματος γίνεται καθημερινά.

Σε αυτοψία που έγινε στις 8-8-2017 στις 14:00, παρατηρήθηκαν άλγη που έχουν αναπτυχθεί και αποτελούν μέρος του φυσικού τοπίου αλλά δεν υπήρχε δυσάρεστη οσμή.

Τέλος επισημαίνεται ότι  τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών θαλάσσιων υδάτων που γίνονται κάθε μήνα είναι όχι μόνον πολύ κάτω των επιτρεπόμενων ορίων αλλά αντιστοιχούν σε εξαιρετικά καλή ποιότητα υδάτων.

Σε συνέχεια των παραπάνω σας παρακαλούμε όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας για την υποστολή της γαλάζιας σημαίας στην παραλία».

Ως εκ τούτου και μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν, ουδέποτε ετέθη θέμα υποστολής της γαλάζιας σημαίας στην παραλία του Καλαθά ούτε μόνιμα, ούτε προσωρινά.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook