Σαν χθες θυμάμαι εκείνη την μια και μοναδική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Χανίων. Ήταν αρχές Απριλίου του 1997, όταν σύσσωμο το Κ.Α.Σ. με επικεφαλής τον  τότε Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού έφτασε στα Χανιά συνοδευόμενο από πολλούς δημοσιογράφους Αθηναικών ΜΜΕ.

Στα 14 χρόνια που πέρασαν πολλά από εκείνα τα οποία αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του ΚΑΣ στα Χανιά, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Κάποια όμως όχι. Και μεταξύ αυτών το μεγάλο «αγκάθι» είναι εκείνο το τσιμεντένιο ερείπιο, το έκτρωμα, στο κέντρο του παλιού λιμανιού των Χανίων που αποκαλείται ως “λιμενικό περίπτερο\” και του οποίου η μόνη ουσιαστική χρήση είναι να στεγάζει τα πήλινα ενός ιδιώτη έμπορα στην διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.

Με την ελπίδα πως πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου το εν λόγω κτίριο θα έχει εξαφανιστεί, όπως έγινε και με το “Ξενία”, τον κιν/φο \”Ρεγγίνα\” κ.α., αναδημοσιεύω το ρεπορτάζ που είχα γράψει στις 6/4/1997 για την συνεδρίαση του ΚΑΣ στα Χανιά.

«Με απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις κτισμάτων στην παλιά πόλη των Χανίων – μεταξύ των οποίων και του ξενοδοχείου <<Ξενία>> – οι οποίες αποφασίστηκαν κατά τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο στα Χανιά,προωθείται το συνολικό σχέδιο ανάδειξης των Βενετσιάνικων και Βυζαντινών τειχών που περικλείουν την παλιά πόλη. Συγκεκριμένα το ΚΑΣ αποφάσισε την κατεδάφιση του ξενοδοχείου του ΕΟΤ <<Ξενία>> το οποίο ευρίσκεται πάνω στον επιπρομαχώνα του <<San Salvador>>,καθώς αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα πάνω σε αρχαιολογικό χώρο ο οποίος εντάσσεται στο σχέδιο ανάδειξης των Ενετικών τειχών. Το ΚΑΣ θα γνωμοδοτήσει υπέρ του να απαγορευτούν οι οποιεσδήποτε επισκευές η αλλαγές της ιδιοκτησιακής χρήσης του ξενοδοχείου μέχρι την κατεδάφισή του. Ακόμα αποφασίστηκαν οι απαλλοτριώσεις: Του κινηματογράφου <<Ρεγγίνα>> που ευρίσκεται πάνω στον επιπρομαχώνα <<Santa Lucia>>, ενός ετοιμόρροπου κτιρίου επι της οδού Σήφακα δίπλα στα Βυζαντινά τείχη, μιας ιδιοκτησίας στην Ανατολική πλευρά των Ενετικών τειχών, μιας οικίας δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ρόκκου στην συνοικία Σπλάντζιας και δύο καταστημάτων στο ισόγειο Βενετσιάνικου κτιρίου επι της οδού Χάληδων. Το Κ.Α.Σ. επίσης αποφάσισε την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου που ευρίσκεται δίπλα στο τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων…\”

Ναπ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook