Χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και με ουσιαστικές λειτουργικές ελλείψεις

  • Η κρατική αναλγησία έχει πλήξει σοβαρά τα πλέον νευραλγικά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ.
  • Τίθενται ουσιαστικά ερωτηματικά για τους λόγους εγκατάλειψης των κατά τόπους μονάδων ειδικών φρουρών στην Κρήτη

Στην καλή θέληση και την ευσυνειδησία των ανδρών, που στελεχώνουν τις κατά τόπους υπηρεσίες, έχει αφεθεί η λειτουργία των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Κρήτη. Μετά την κατάργηση της ΥΠΑΣΕΚ και την ένταξη των τμημάτων στις κατά νομό Αστυνομικές Διευθύνσεις, η λειτουργία τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να διαφαίνονται αρνητικές προθέσεις, που αφήνουν υπόνοιες για εφαρμογή πολιτικών έως και κατάργησης των ιδιαίτερα νευραλγικών αυτών επιχειρησιακών αστυνομικών μονάδων, οι οποίες εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αναλάβει τις πιο δύσκολες και σημαντικές αποστολές, ειδικά στην Κρήτη.

Στην Π.Ε. Ρεθύμνου, μετά την λειτουργία των ΤΑΕ παρατηρήθηκε κάθετη μείωση της παραβατικότητας στις δύσκολες περιοχές του νομού όπως ο ορεινός Μυλοπόταμος, το Αμάρι και το Δυτικό Ρέθυμνο. Οι καθημερινές περιπολίες και οι αυστηροί έλεγχοι από τα κλιμάκια των ΤΑΕ έφεραν σημαντικά αποτελέσματα και ουσιαστικά άλλαξαν την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη δεκαετία με τις χιλιάδες καλλιέργειες κάνναβης, την διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά και τους γνωστούς «νταήδες» που βρισκόταν στην «ημερήσια διάταξη» εκείνων των χρόνων.

Φαίνεται, πως ανάμεσα στα άλλα που η πολιτική ηγεσία θέλει να «αλλάξει» είναι η επιστροφή στις εποχές που τον «πάνω λόγο» τον είχαν οι χασισοκαλλιεργητές και οι οπλονταήδες. Δεν εξηγείται αλλιώς η συνεχή μείωση της αριθμητικής δύναμης των ανδρών που υπηρετούν στα ΤΑΕ σε ολόκληρη την Κρήτη, με τα δύο τμήματα του  Ρεθύμνου να ακολουθούν την ίδια μοίρα, να λειτουργούν με πολύ λιγότερο προσωπικό από το αναγκαίο και να αντιμετωπίζουν ζητήματα ουσιαστικής απαξίωσης.

Ειδικότερα, ο εξοπλισμός των ΤΑΕ είναι απαρχαιωμένος. Ο στόλος των οχημάτων είναι κατηγορίας για απόσυρση, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι εποχής 2001-2 ενώ στολές και άρβυλα δεν διατίθενται καθώς «κάνει να λαμβάνουν έως νεοτέρας»! Τα γραφεία και οι υπηρεσίες στερούνται ακόμα και τα βασικά είδη γραφικής ύλης ενώ το χειρότερο είναι πως δεν γίνονται οι αναγκαίες εκπαιδευτικές διαδικασίες για την χρήση των όπλων και την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως περιστατικών. Για προσλήψεις ούτε λόγος!  Έχουν «παγώσει» επ’ αόριστο.

Τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, οι πλέον αποτελεσματικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σαν να έχουν μπει στο στόχαστρο και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια από την απαξίωση στην κατάργηση.

«ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ»

«Οι περισσότερες υπηρεσίες ΤΑΕ στην Κρήτη δυσλειτουργούν» δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης κ. Χρήστος Τσαναξίδης για να συμπληρώσει «Ειδικά στο Ρέθυμνο έχουμε σοβαρή μείωση προσωπικού. Είχαμε 55 άτομα και τώρα έχουμε 40. Εκ των πραγμάτων δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες όπως πριν. Γενικότερα, σε ολόκληρο το νησί το προσωπικό των ΤΑΕ μειώθηκε διότι ιδρύθηκαν νέες υπηρεσίες χωρίς να αποσταλούν νέοι αστυνομικοί στο νησί αλλά μεταφορά προσωπικού από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Έγινε αναδιάρθρωση χωρίς να λυθούν προβλήματα στελέχωσης υπηρεσιών. Δημιούργησαν πρόβλημα, σε υπηρεσίες που δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Δηλαδή, έκαμαν μια τρύπα στο νερό. Το πρόβλημα του προσωπικού είναι τεράστιο και δεν λύνεται με 500 παιδιά που παίρνουν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.»

Ο ίδιος τόνισε, ότι «Από την στιγμή που καταργήθηκε η ΥΠΑΣΕΚ αλλά όχι τα ΤΑΕ, καταλάβαμε ότι θα λειτουργήσουμε ως «δεξαμενή» για τις άλλες υπηρεσίες. Αυτό γίνεται τώρα. Ως ένα σημείο αυτό είναι λογικό όταν υπάρχει πρόβλημα. Όμως δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό γιατί είναι σε βάρος των περιπολιών που βγαίνουν στον δρόμο. Δεν μπορούμε πια να λειτουργήσουμε σωστά για τον σκοπό που έχουμε ιδρυθεί. Δεν γίνεται μια περιπολία ή μια ενέδρα με 4 άτομα όταν πριν ήμασταν 10 ή 15 άνδρες.»

Συνεχίζοντας ο κ. Τσαναξίδης, σημείωσε, ότι «Έχουμε σοβαρό ζήτημα με τα υλικά. Στερούμαστε από αξιόπιστα Αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξοπλισμό, ιματισμό ακόμα και αρβύλες. Το πιο σοβαρό από όλα είναι η εκπαίδευση. Σαν ειδικές υπηρεσίες θα έπρεπε να γίνεται συντήρηση του οπλισμού και εκπαίδευση κάθε δύο μήνες. Αυτό δεν γίνεται. Την μια δεν υπάρχουν χρήματα για τις σφαίρες, την άλλη δεν έχουν χρόνο, την άλλη υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα, για όλα βρίσκονται προσκόμματα. Όμως η εκπαίδευση είναι αναγκαίο και εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα συνεχώς να πληρώνουμε από την τσέπη μας για όλα αυτά που απαιτούνται και έχουν να κάνουν με την προστασία της ίδιας μας της ζωής. Στο Ρέθυμνο ας πούμε δεν έχει καν σκοπευτήριο για να εξασκούμαστε. Για δε τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχουν να μας δώσουν από το 2002! Το 2012 έδωσαν κάποια λίγα και οι περισσότεροι έχουμε πάρει δικά μας.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαναξίδη, οι περισσότερες υπηρεσίες ως προς την γραφική ύλη ή την συντήρηση των αυτοκινήτων γίνεται από τους κατά τόπους δήμους ενώ του οπλισμού και του ιματισμού γίνεται από τους ίδιους τους ειδικούς φρουρούς. «Αυτά είναι αποτελέσματα της εποχής των μνημονίων» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης για να συμπληρώσει «Είναι εποχή τρέλας. Απαιτούν να είμαστε σε όλα εντάξει απέναντι στις υπηρεσίες και την πολιτεία αλλά εκείνοι απέναντι μας δεν κάνουν τίποτα. Έχουμε επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί, μας λένε ότι εξετάζονται τα αιτήματα μας, μας υπόσχονται ότι θα ανταποκριθούν αλλά τίποτα απολύτως δεν γίνεται.»

Ολοκληρώνοντας τόνισε, ότι «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι δεν φτάνει το φιλότιμο του αστυνομικού από μόνο του. Είμαστε σε μια εποχή που όση προσπάθεια και να κάνει ο αστυνομικός, δεσμεύεται από αυτά που του παρέχει η πολιτεία. Και δεν αναφέρομαι στον μισθό. Έχουμε αποδεχθεί πως δεν πρόκειται να πληρωθούμε ποτέ πλουσιοπάροχα. Όμως δεν γίνεται να διαθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος από αυτόν στην υπηρεσία μας. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε εμείς να αγοράζουμε τα αλεξίσφαιρα γιλέκα μας, τις στολές μας, τα πάντα. Δεν μπορεί να βγάζεις προσωπικό στις φυτείες λέγοντας τους βγάλε παλιά ρούχα και παπούτσια. Είναι στοιχειώδη θέματα αυτά για μας. Ειλικρινά απευθύνουμε έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν τις υπηρεσίες μας με υλικά. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Όποιος επιθυμεί και μπορεί σας βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο.»

Πηγή: rethemnosnews.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook