Με επιτυχία συνεχίστηκαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 43ου φεστιβάλ της ΚΝΕ στο λιμανάκι, στις Καλύβες Αποκορώνου, την Τετάρτη 9/8. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν στο Νομό Χανίων στις 8-9 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά βίντεο που παρουσίασαν μαθητές από το Λύκειο Βάμου και το ΕΠΑΛ Βρυσσών στα πλαίσια του 4ου πανελλαδικού μαθητικού διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ με θέμα: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Μύθοι και πραγματικότητα» . Οι μαθητές παρουσίασαν ένα βίντεο με τα κατορθώματα της Σοβιετικής Ένωσης στην παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό τονίζοντας την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας και τις παροχές που απολάμβανε η νεολαία σε σχέση με το σημερινό σύστημα.

Στη συνέχεια υπήρξε πολιτική ομιλία από τον Νίκο Αποστολίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: 
«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία και το φεστιβάλ μας δε θα μπορούσε να μην είναι αφιερωμένο σε αυτό το κοσμοιστορικής σημασίας γεγονός, όπου για πρώτη φορά τσακίστικαν οι εκμεταλλευτές και ο κόσμος τους και η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της χάραξαν το δικό τους δρόμο για να φτιάξουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση όπου θα μπορούν να απολαύσουν τους κόπους της δουλειάς τους.»

Επίσης ανέφερε: «Απαντάμε αποφασιστικά: Ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει.Αυτήν την απάντηση έδωσαν οι μπολσεβίκοι πριν 100 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1917. Η εργατική τάξη υλοποίησε την ιστορική της αποστολή, ανέτρεψε δηλαδή τον καπιταλισμό καταλαμβάνοντας την πολιτική εξουσία, και ηγήθηκε της οικοδόμησης του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Έδωσε διέξοδο από τη φτώχεια και την πείνα, με την εργατική τάξη στην εξουσία.»

Τέλος έγινε προβολή ντοκιμαντέρ «Ο Ελκόμενος επί κρημνού» του Κώστα Νταντινάκη που παρουσιάζει την δολοφονία του ιερέα ΕΑΜΙΤΗ, Νικολή Αποστολάκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλο κρητικό γλέντι από τους Γιώργο Μπατουδάκη (λύρα),  Διονύση Μπατουδάκη (λαούτο) και  Στέφανο Μπατουδάκη (λαούτο),  με τους παρευρισκόμενους να χορεύουν μέχρι αργά το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο Νομό Χανίων θα συνεχιστούν στο Καστέλι Κισσάμου στις 22 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook