Η στιγμή που ένας σωφρονιστικός υπάλληλος στο κατάστημα της Αλικαρνασσού ήρθε αντιμέτωπος, κι αγωνιά ακόμα, με μία επικίνδυνη ασθένεια, τη στιγμή που προσπαθούσε απλώς να κάνει τη δουλειά του.

Είναι από τις φορές που η φράση «βγάζουν το μεροκάματο με αίμα» αποκτά αληθινή διάσταση… Είναι από τις φορές που τα εγκληματικά λάθη της πολιτείας τα πληρώνουν ακριβά άτομα που δεν φταίνε… Είναι από τις φορές που θεωρείς ότι η τύχη σε εγκατέλειψε… Ήταν η στιγμή που ένας σωφρονιστικός υπάλληλος στο κατάστημα της Αλικαρνασσού ήρθε αντιμέτωπος, κι αγωνιά ακόμα, με μία επικίνδυνη ασθένεια, τη στιγμή που προσπαθούσε απλώς να κάνει τη δουλειά του.

Τα παραπάνω συνθέτουν εν ολίγοις τα στοιχεία ενός περιστατικού, πραγματικού θρίλερ, που εκτυλίχθηκε στη φυλακή με θύμα όχι κάποιον κρατούμενο, αλλά έναν ευσυνείδητο υπάλληλο, ο οποίος δεν βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, αφού εκεί είναι ο χώρος εργασίας του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Περίπου έναν χρόνο τώρα στην Αλικαρνασσό εκτίει ποινή φυλάκισης ένας 37χρονος κρατούμενος, ο οποίος θα έπρεπε να βρίσκεται όχι πίσω από τα κάγκελα κάποιου σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά στο ψυχιατρείο, για να βοηθηθεί και ο ίδιος.

Η εξωτερική του εμφάνιση (μαυρισμένο από τατουάζ μάτι, κομμένο αφτί και άλλα σημάδια και ουλές) μαρτυρά τον εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα του. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταδικαστεί για φόνο, ωστόσο παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και έχει επιδείξει, κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται εγκλεισμό στο ψυχιατρείο, αλλά στη φυλακή. Πριν λίγες ημέρες, το ίδιο άτομο, βρισκόμενο στο κελί του, στο οποίο είναι μόνος του για ευνόητους λόγους, άρχισε να σπάει ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν άφησε τίποτα όρθιο όση ώρα διήρκεσε η άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αναποδογύριζε τα κρεβάτια, χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο, έσκιζε τα ρούχα του, ούρλιαζε. Στη φυλακή αμέσως σήμανε συναγερμός και οι υπάλληλοι που είχαν υπηρεσία έτρεξαν για να τον ηρεμήσουν και να τον μεταφέρουν σε έναν πιο ασφαλή για τον ίδιο χώρο. Πράγματι κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και τον οδήγησαν αρχικά στο φαρμακείο, όπου αφού του περιποιήθηκαν τα τραύματά του, του έγιναν και δύο ηρεμιστικές ενέσεις!

Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο πειθαρχείο, κρίνοντας ότι εκεί δε θα είναι ικανός να βλάψει τον εαυτό του… Ο 37χρονος έγκλειστος όμως μέσα στο πειθαρχείο και παρά τις ενέσεις που του είχαν γίνει εξακολουθούσε να είναι ένα αληθινό αγρίμι. Κάποια στιγμή, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έσπασε το νιπτήρα και με τα κομμάτια του έκοψε τις φλέβες του. Αιμορραγούσε για αρκετή ώρα και κάποια στιγμή φώναξε τον υπάλληλο που είχε υπηρεσία και δεν είχε αντιληφθεί τι είχε προηγηθεί.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τον κάλεσε για να ζητήσει βοήθεια ή για να του πει κάτι. Ο υπάλληλος της φυλακής που είχε βάρδια εκείνο το απόγευμα (Πέμπτη 10 Αυγούστου) πήγε να δει τι συμβαίνει και δυστυχώς ήρθε αντιμέτωπος με το χειρότερο εφιάλτη της ζωής του. Ο 37χρονος, όση ώρα έκανε ο σωφρονιστικός υπάλληλος να πάει να δει τι συμβαίνει, είχε συγκεντρώσει αίμα στο στόμα του από τις φλέβες του που αιμορραγούσαν. Όταν τον πλησίασε ο υπάλληλος, εκείνος έφτυσε μία μεγάλη ποσότητα αίματος στο πρόσωπό του, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κάτι κακό ανάμεσά τους που ίσως θα προκαλούσε μια πράξη εκδίκησης.

Μάλιστα, όπως μας είπαν άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, «ο συνάδελφός τους είναι ένας άνθρωπος ευσυνείδητος, ήρεμος ως χαρακτήρας, με πανεπιστημιακές σπουδές και μεταπτυχιακά, ο οποίος δεν έχει ποτέ έρθει σε αντιπαράθεση με κρατούμενους ή άλλους εργαζόμενους στη φυλακή και γενικά πρόκειται για έναν υπάλληλο που χαίρει της εκτίμησης όλων».

Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του Όπως ήταν φυσικό ο άνθρωπος που δέχτηκε το αίμα του κρατουμένου στο πρόσωπό του, τα έχασε, κάλεσε αμέσως σε βοήθεια προκειμένου να πάει να πλυθεί, αλλά και να μπορέσουν άλλοι υπάλληλοι της φυλακής να ηρεμήσουν τον έγκλειστο. Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν ρωτώντας εάν ο κρατούμενος πάσχει από κάποια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια, πληροφορήθηκε ότι ναι μεν δεν είναι οροθετικός, είναι όμως φορέας ηπατίτιδας c.

Μέχρι τότε, κατά πληροφορίες, κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν γνώριζε την κατάσταση της υγείας του, ώστε να λαμβάνει τις όποιες προφυλάξεις απαιτούνται. «Από εκείνη την ημέρα και για δύο μήνες που θα κάνει εξετάσεις για να δει εάν έχει προσβληθεί ή όχι, ο συνάδελφός μου θα ζει έναν διαρκή εφιάλτη. Μακάρι όλα να πάνε καλά. Στόχος δεν ήταν ο συνάδελφος, αλλά η υπηρεσία. Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να είναι σε αυτή τη θέση» σχολίασε εργαζόμενος της Αλικαρνασσού.

Απεναντίας, ο δράστης της επίθεσης μόλις ακινητοποιήθηκε είπε στους υπαλλήλους ότι το έκανε γιατί ήθελε να κολλήσει ηπατίτιδα όποιον βρισκόταν εκείνη την ώρα μπροστά του. Αρκετή ώρα μετά φέρεται να ζήτησε συγνώμη. Δημιουργούσε παντού προβλήματα Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» το συγκεκριμένο άτομο ήρθε στην Αλικαρνασσό τον περασμένο Ιανουάριο από τη φυλακή των Τρικάλων. Κι εκεί είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα και για πειθαρχικούς λόγους μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Έχει καταδικαστεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία ενός αστέγου.

Στην Αλικαρνασσό δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί με τη συμπεριφορά του. Πριν λίγο καιρό σε έλεγχο που του είχε γίνει στο κελί του, είχε βρεθεί αυτοσχέδιος μηχανισμός για την παρασκευή αλκοόλ και είχε οδηγηθεί και τότε στο πειθαρχείο. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού Κύκλοι της φυλακής μάς είπαν ότι πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα, ο 37χρονος να φύγει από την Αλικαρνασσό με προορισμό το ψυχιατρείο Κορυδαλλού, αφού έχει συνταχθεί ήδη ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη από τον ψυχίατρο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Το ιατρικό απόρρητο Ένα από τα πολλά τα στοιχεία της τραγικής αυτής υπόθεσης και το οποίο εξοργίζει τους ανθρώπους που δουλεύουν στη φυλακή είναι ότι δεν πρέπει να γνωρίζουν εάν κάποιος κρατούμενος είναι φορέας κάποιου μεταδοτικού νοσήματος. Και μπορεί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις, όμως στην περίπτωση του 37χρονου φάνηκε ότι όσο και να προσέχει κανείς, το κακό μπορεί να γίνει…

Σε επίσκεψή τους παλαιότερα στην Αλικαρνασσό μέλη της επιτροπής πρόληψης και αντιμετώπισης βασανιστηρίων και ταπεινωτικής μεταχείρισης κατά κρατουμένων είχαν αναφέρει ότι το ιατρικό απόρρητο θα πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση, παρά το ότι εκπρόσωποι των υπαλλήλων και της διεύθυνσης είχαν πει ότι η ενημέρωση σε αυτό το σκέλος αποτελεί τμήμα της πρόληψης.

ΠΑΤΡΙΔΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook