Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η μόνιμη αρχαιολογική συλλογή – Μαρία Βλαζάκη: Κέντρο πολιτισμού η συνοικία της Χαλέπας - Σταύρος Αρναουτάκης: Η περιφέρεια στηρίζει τον πολιτισμό

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ, με το ποσό των 3.300.000 ευρώ, της οργάνωσης της μόνιμης αρχαιολογικής συλλογής του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων, με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Η ανακοίνωση έγινε  απο την Αντιπεριφέρεια  Χανίων παρουσία της Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, των βουλευτών Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη, του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Μετά τη σημερινή εξέλιξη μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη λειτουργία σε πλήρη φάση του νέου αρχαιολογικού μουσείου» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Βλαζάκη, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται στην περιοχή της Χαλέπας, όπου βρίσκεται το νέο μουσείο, ένα νέο πολιτιστικό τρίγωνο για την πόλη, δεδομένου ότι στην ίδια περιοχή βρίσκονται η οικία-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολλά νεοκλασικά κτίσματα καθώς και το διατηρητέο συγκρότημα των παλιών βυρσοδεψείων.

Σε ότι αφορά στο νυν αρχαιολογικό μουσείο στην οδό Χάληδων, η κα Βλαζάκη είπε πως εκεί θα στεγαστεί το Βυζαντινό μουσείο.

 

«Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας» τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοινώνοντας ότι ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για να προχωρήσει άμεσα η διαμόρφωση και του περιβάλλοντα χώρου του μουσείου.

 

Στο περιθώριο της συνάντησης η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ. Μαρία Βλαζάκη ρωτήθηκε και για την θέση του Υπουργείου στο θέμα της αξιοποίησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων.

Η κα Βλαζάκη απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας πως το Υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται μόνο στο θέμα του χαρακτηρισμού του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας