Κι ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Αίγυπτο κι ενώ ο αριθμός των νεκρών ολοένα και μεγαλώνει, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, σκέφτεται να παραιτηθεί, αλλά φοβάται ότι θα επικρατήσει το… χάος. 

«Κουράστηκα. Μετά από 30 χρόνια, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω. Όμως, αν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Μουμπάρακ μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ, του ABC και συνέχισε: «Με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου για αυτή». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος παραμένει στο προεδρικό μέγαρο, που φρουρείται ισχυρά.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ότι οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Ο Σουλεϊμάν μίλησε κατ\’ επανάληψη για «συνωμοσία», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν «υποκινητές». Επέκρινε μάλιστα τις «ξένες κυβερνήσεις» γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. «Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος, προέτρεψε τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών. Τις τελευταίες εννέα ημέρες η χώρα έχασε «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο» στον τομέα του τουρισμού και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν, πρόσθεσε.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα. Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, Άχμαντ Σαφίκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου. Η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook