Περιοδεία πραγματοποίησε τη Πέμπτη 17/8 κλιμάκιο του ΚΚΕ στην ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτή του Κόμματος.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας συζήτησε με τους εργαζομένους, επισκέφτηκε τους κατά κοινή ομολογία ακατάλληλους χώρους της κλινικής και συναντήθηκε με το διευθυντή της, καθηγητή ψυχιατρικής κ. Βγόντζα, ο οποίος αφού έκανε αναλυτική περιγραφή των οξυμένων προβλημάτων της κλινικής, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την διαχρονική συμπαράσταση του για την επίλυση αυτών καθώς και για τις θέσεις του όσο αφορά το πολύπαθο χώρο της ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιωθήκαν τα προβλήματα που αφορούν τόσο την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας, εργασιοθεραπευτές κλπ), όσο και ο απαράδεκτα μικρός χώρος των οξέων περιστατικών, καθώς επίσης και ο ανεπαρκής αριθμός εξωνοσοκομειακών κρατικών δομών για την εξυπηρέτηση δεκάδων χρόνιων ασθενών.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι τα ζητήματα που ανέδειξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από την ανακοίνωση του ίδιου του σωματείου τους, κάτι που ενόχλησε τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΔΥΠΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής «Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ από τη μια έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας τεράστιας περιοχής που το καλοκαίρι αυξάνονται επιπλέον, από την άλλη σαν αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στο χώρο της ψυχικής υγείας που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με ευλάβεια και η σημερινή, υπάρχει τεράστια έλλειψη απαραίτητων δομών και κλινών. Ενώ μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώ» έκλεισαν μεγάλα ψυχιατρεία ( π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) «ξέχασαν» να αναπτύξουν άλλες δημόσιες δομές νοσηλείας, διογκώνοντας όμως παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλο ευεργετημένο τις Μ.Κ.Ο. που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας των ψυχικά ασθενών.»

Τόνισε επίσης ότι «αυτές είναι οι συνέπειες της αντιδραστικής και αντιλαϊκής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης  που εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της ΕΕ, τόσο από νεοφιλελεύθερες όσο και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, παντού βέβαια με τα ίδια επαχθή αποτελέσματα, για χάρη πάντα της γιγάντωσης της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα με πολλούς τρόπους αλλά και με την είσοδο ΜΚΟ στα δημόσια συστήματα υγείας. Το ΚΚΕ και μέσα στη βουλή αλλά κυρίως έξω απ’ αυτή, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε ο αγώνας και οι διεκδικήσεις του κινήματος να στρέφονται ενάντια στη πραγματική πηγή της επίθεσης που δέχονται, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η ανατροπή του οποίου θα οδηγήσει στη πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.»