Η έκθεση ωαρίων σε υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων του είδους που ανευρίσκεται στις ωοθήκες των παχύσαρκων γυναικών και όσων πάσχουν από διαβήτη, μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα ενισχύουν οδηγίες υγείας που συνιστούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν φυσιολογικό βάρος πριν συλλάβουν.

Επιστήμονες από το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Ισπανία, ανακάλυψαν ότι όταν τα έμβρυα από ωάρια αγελάδας εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων είχαν λιγότερα κύτταρα, αλλοιωμένη γονιδιακή έκφραση- πιθανοί παράγοντες να γίνουν λιγότερο βιώσιμα ή ικανά να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ωάρια αγελάδων οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί γυναίκες που υποφέρουν από παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης 2 μπορεί ορισμένες φορές να κοπιάσουν να συλλάβουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jo Leroy, από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσα, δήλωσε ότι στις αγελάδες μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες μεταβολικές διαταραχές οδηγώντας σε μειωμένη γονιμότητα και χαμηλότερη ποιότητα ωαρίων.

Οι παχύσαρκοι ή διαβητικοί τείνουν να μεταβολίζουν περισσότερο από το αποθηκευμένο λίπος τους, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στις ωοθήκες που μπορεί να γίνουν τοξικά για τα αναπτυσσόμενα ωάρια πριν την ωορρηξία, αναφέρει το iatronet.gr.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ωαρίων αλλά είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται αρνητική επίπτωση στο έμβρυο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα έμβρυα 8 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Ο Roger Sturmey, από το πανεπιστήμιο Hull, δήλωσε ότι όταν ωάρια εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων τα έμβρυα εμφάνισαν αυξημένο μεταβολισμό αμινοξέων και αλλοιωμένη κατανάλωση οξυγόνου, γλυκόζης και γαλακτικού, τα οποία υποδεικνύουν βλάβη στη μεταβολική ρύθμιση και μειωμένη βιωσιμότητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα έμβρυα είχαν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων γονιδίων που συνδέονται με το κυτταρικό στρες, υποδεικνύοντας ότι ήταν λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν ή να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook