Oι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα

Oι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα του διεθνούς ανταγωνισμού σε μία εκδήλωση που οργανώνει το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με το Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «Αthena».

Η σεμιναριακή εκδήλωση γευσιγνωσίας, που φιλοξενείται στην αίθουσα διαλέξεων «Δημοσθένης Γαγάνης» του Επιμελητηρίου, θα γίνει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε επαγγελματίες από το χώρο του ελαιολάδου, πρωτίστως ελαιοπαραγωγούς. Στόχος των διοργανωτών είναι να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς και να δοκιμαστούν βραβευμένα ελαιόλαδα από άλλες χώρες, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να αντιληφθούν «ιδία γεύσει» τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι κριτές στους διεθνείς διαγωνισμούς. 

«Δεν ερχόμαστε στα Χανιά για να δώσουμε μαθήματα στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αλλά για να μοιραστούμε μαζί τους κάποια συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα διοργανώσεις του διαγωνισμού», δήλωσε η διευθύντρια του Athena International Olive Oil Competition, Μαρία Κατσούλη. «Είναι σαφές πως τα ελληνικά ελαιόλαδα έχουν ανάγκη από περισσότερες διακρίσεις για να ανοίξουν περαιτέρω οι πόρτες των ξένων αγορών ―αλλά και για να πωλούνται σε καλύτερες τιμές― όπως είναι σαφές πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που αναζητούν οι κριτές που δοκιμάζουν στους διαγωνισμούς. Η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει πολλές περισσότερες διακρίσεις αν εκμεταλλευτεί στο έπακρο το δυναμικό της».

Ο διεθνής διαγωνισμός «Αthena» οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2016, στη συνέχεια τον περασμένο Μάρτιο στη Μεσσηνία και του χρόνου θα φιλοξενηθεί στους Δελφούς. Με τον τρόπο αυτό οι οργανωτές επιθυμούν να αναδείξουν τις πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, αφού οι ξένοι κριτές ―που αποτελούν τα 2/3 της κριτικής επιτροπής― τις επισκέπτονται επ’ ευκαιρία του διαγωνισμού και ενημερώνονται για τα ελαιόλαδά τους λεπτομερώς. 

Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Επιμελητήριο Χανίων θα δοκιμαστούν, υπό την καθοδήγηση της κας Κατσούλη που είναι διαπιστευμένη δοκιμάστρια ελαιολάδων, 10 ελαιόλαδα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και την Τυνησία. Εκτός των άλλων, είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν ευρέως διαδεδομένες (αλλά άγνωστες στη χώρα μας) ποικιλίες ελιάς όπως η Picual, η Arbequina, η Frantoio, η Coratina και η Hojiblanca άλλες, λιγότερο διαδεδομένες, όπως η Picuda, η Leccino, η Cobrancosca και η Madural και, αναπάντεχα, ελαιόλαδα από τη «δική μας» Κορωνέικη, από την Ισπανία και το Ισραήλ. «Εκτιμώ πως είναι μία σημαντική και καινοτόμος εκδήλωση για όλους όσοι ασχολούνται σοβαρά με το κρητικό ελαιόλαδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Μαργαρώνης.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 17:30 και ο αριθμός των θέσεων για τη γευστική δοκιμή είναι περιορισμένος στα 50 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής στο: 210 766 0560 και στο [email protected] (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook