Το σύνθημα «Slava Ukraini!»είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ουκρανικός Ανεξάρτητος Στρατός (UPA) – μια εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα που συνεργάστηκε ενεργά με τους Ναζί κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζιγκμάρ Γκάμπριελ και το επιτελείο του έχουν προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με τον τρόπο που έδωσε συγχαρητήρια  στην Ουκρανία για την ημέρα της ανεξαρτησίας της χώρας στο Twitter. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ένα πολύ γνωστό σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ουκρανικός Ανεξάρτητος Στρατός (UPA) – μια εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα που συνεργάστηκε ενεργά με τους Ναζί κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Σήμερα, πριν από 26 χρόνια, η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της. Συγχαίρω όλους τους Ουκρανούς. Slava Ukraini! [Δόξα στην Ουκρανία] ” αναφέρει ένα μήνυμα που δημοσιεύεται στο επίσημο λογαριασμό του  του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στο twitter. 

Το σύνθημα «Slava Ukraini!»είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ουκρανικός Ανεξάρτητος Στρατός (UPA) – μια εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα που συνεργάστηκε ενεργά με τους Ναζί κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν υπό την πολιτική ηγεσία του Οργανισμού Ουκρανικών Εθνικιστών με επικεφαλής τον Stepan Bandera.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές υιοθέτησαν το ναζιστικό χαιρετισμό, τον οποίο χρησιμοποιούσαν φωνάζοντας “Δόξα στην Ουκρανία!” Και “Δόξα στους Ηρώες!”

Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι ότι το σύνθημα αυτό πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτη φορά για την ακρίβεια χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 1917 με 1921 και αποτέλεσε μότο της Ουκρανικής Ανεξαρτησίας. 

Συγκεκριμένα, το “Δόξα στην Ουκρανία” εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως σύνθημα κατά τη διάρκεια του Ουκρανικού πολέμου της Ανεξαρτησίας, με το χαιρετισμό να χρησιμοποιείται συνήθως από τον Ουκρανικό Ανταρκτικό Στρατό. (Ukrainian Insurgent Army). 

Το τιτίβισμα του ΥΠΕΞ της Γερμανίας προκάλεσε γρήγορα αγανακτισμένες απαντήσεις από πολλούς Γερμανούς στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, η φράση έχει εξελιχθεί πρόσφατα, καθιστώντας δημοφιλή κατά τη διάρκεια τoυ 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά από μια συνάντηση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον, o πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση αυτή. 

 

onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook