Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του οπλαρχηγού, «Χιλίαρχου» Μυλοποτάμου ιερέα Νικολάου Κόκκινου -Παπα-Κρανιώτη και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αγωνιστών για την Πατρίδα έγιναν σήμερα στην Κράνα Μυλοποτάμου 

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του οπλαρχηγού, «Χιλίαρχου» Μυλοποτάμου ιερέα Νικολάου Κόκκινου -Παπα-Κρανιώτη και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αγωνιστών για την Πατρίδα έγιναν σήμερα στην Κράνα Μυλοποτάμου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη με τη συμμετοχή, Αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου. 

Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών – φορέων και αποδόθηκαν ύμνοι στον ιερέα οπλαρχηγό και στους πεσόντες αγωνιστές από τον Λαογραφικό όμιλο Λιβαδιών  «Λάζαρος -Μανόλης Χνάρης» και τον λυράρη Γιώργο Κλάδο. Για την ηγετική μορφή του οπλαρχηγού, «χιλίαρχου» Μυλοποτάμου και ιερέα που έδωσε πολλές και μεγάλες μάχες στην μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869 και  σκοτώθηκε από τους Τούρκους  μίλησε ο δρ. Καθηγητής -ιστορικός-συγγραφέας Μανόλης Δρακάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα Έκτορας Παπαδάκης και ο ιερέας των Λιβαδιών Παπα-Μανόλης Κόκκινος  που εκ μέρους των οργανωτών ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, Στρατιωτικές -Αστυνομικές Αρχές, φορείς, φιλαρμονική δήμου Ρεθύμνου, συγκροτήματα, τους πολίτες για την παρουσία τους αλλά και όσους βοήθησαν στην δημιουργία του ανδριάντα και των μνημείων των πεσόντων στην Κράνα. 

«Η Περιφέρεια Κρήτης αποτίει σήμερα με σεβασμό φόρο τιμής στον ήρωα οπλαρχηγό ιερέα και στους ήρωες  αγωνιστές της Κράνας που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για την Πατρίδα, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της Ελευθερίας της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας και που οι πρόγονοι μας με τους αγώνες τους στέλνουν διαχρονικά μηνύματα στις νεότερες γενιές για ενότητα, αλληλεγγύη κ.α» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές, στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  και σε όλους που βοήθησαν στην δημιουργία των μνημείων -ανδριάντα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια τους.

«Τα αποκαλυπτήρια σήμερα και οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Ιερέα, οπλαρχηγό-χιλίαρχο  Μυλοποτάμου Παπα-Κρανιώτη και στους άλλους ήρωες πεσόντες της Κράνας είναι χρέος μας απέναντι στο ιστορικό μας παρελθόν αλλά κυρίως προς τις νέες γενιές και το μέλλον…» δήλωσε ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Παπα-Μανόλης Κόκκινος τόνισαν, πως, ο ανδριάντας με το μνημείο πεσόντων παραδίδεται στις νέες γενιές ως σύμβολο τιμής, χρέους και συνεχούς υπενθύμισης για όσα οφείλουν να ξέρουν και όσα πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να πράξουν. Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης παράλληλα με τον κ. Αρναουτάκη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Μαρία Λιονή, Μανόλης Χνάρης οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Ανωγείων κ.κ. Γιώργος Μαρινάκης, Δημήτρης Κόκκινος, Μανόλης Καλλέργης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παρασύρης, Αντιδήμαρχοι-Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών, Στρατιωτικές-Αστυνομικές Αρχές-ο πρόεδρος του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών Μανόλης Κουγιουμτζής, εκπρόσωποι φορέων, και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Πριν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης τελέστηκε θεία Λειτουργία στον παρακείμενο Ιερό ναό στην Κράνα ιερουργούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ευγενίου και έγινε απόδοση τιμής στον διατελέσαντα επί 35 χρόνια εφημέριο της ενορίας Κράνα ιερέα Βασίλειο Μανιά. Στην συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου Κράνας, ένας χώρος που χαρακτηρίστηκε “κιβωτός πολιτισμού”. Οι εκδηλώσεις στην Κράνα, όπως αναφέρθηκε, είχαν την αιγίδα της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε Ρεθύμνου, του Δήμου Μυλοποτάμου, του πολιτιστικού οργανισμού “Αυλοπόταμος”,της τοπικής κοινότητας Λιβαδίων με την επιμέλεια-συνδρομή της οικογένειας Κόκκινου, των απανταχού Κρανιωτών, της ενορίας και του πολιτιστικού συλλόγου Κράνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook