Συνεχίστηκε με τον 3ο γύρο το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Αποκόρωνα, το οποίο διεξάγεται στην Πλάκα.

Στην επίσημη ενημέρωσή του ο ΟΑ Χανίων χαρακτηρίζει “μαύρο” τον 3ο γύρο καθώς στα 14 κορυφαία ζευγάρια υπήρξαν αρκετές ήττες των λευκών και ελάχιστες νίκες.

Η ενημέρωση του ΟΑΧ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Μαύρος” ήταν ο 3ος γύρος του 5ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Αποκόρωνα, το οποίο διεξάγεται στην Πλάκα, καθώς στα 14 κορυφαία ζευγάρια (όσων πέτυχαν 2 βαθμούς στις 2 πρώτες τους παρτίδες) είχαμε αρκετές ήττες των λευκών και ελάχιστες νίκες. Καθώς οι αντίπαλοι είναι όλο και πιο ισοδύναμοι μεταξύ τους όσο προχωρούν οι αγώνες, δύσκολα υπάρχουν αποτελέσματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγάλες εκπλήξεις.

Από τους γκρανμέτρ, οι Ρώσοι Evgeny Gleizerov, Mikhail Ulibin και Mikhail Ivanov υποχρεώθηκαν σε ισοπαλία από την Ρωσίδα Olga Grigorieva, τον Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο και την Λευκορωσίδα Tatiana Kasparova αντίστοιχα, ενώ ο Σουηδός Διεθνής Μετρ Bjorn Ahlander έφερε το ίδιο αποτέλεσμα με τον 18χρονο Αργύρη Παπαδόπουλο. Επιπρόσθετα, μετά από την νίκη του στον 2ο γύρο εναντίον του Ρουμάνου γκρανμέτρ Nevednichy, ο 15χρονος Νίκος Γεωργακόπουλος έκανε μαχητική ισοπαλία με τον Αμερικανό Διεθνή Μετρ Dean Ippolito.

Ενα από τα πολύ όμορφα χαρακτηριστικά των σκακιστικών αγώνων είναι ότι συμμετέχουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι προσπάθειες των μικρότερων αθλητών και αθλητριών, από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού, εναντίον πολύ πιο έμπειρων αντιπάλων.

Στην κορυφή της βαθμολογίας ισοβαθμούν με 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες οι Ρώσοι γκρανμέτρ Kharitonov, Levin και Karpachev, o Βούλγαρος γκρανμέτρ M. Nikolov, o γκρανμέτρ και πολυπρωταθλητής Ελλάδος (10 φορές!) Βασίλης Κοτρωνιάς και οι κατέχοντες τον τίτλο του Μετρ FIDE Duzhakov (Ρωσία), Zakarian (Αρμενία) και Μαρκίδης (Ελλάδα). Καθώς όλοι τους έχουν μεγάλη εμπειρία από διεθνείς συμμετοχές, στον 4ο γύρο αναμένονται σκληρές αναμετρήσεις και ήδη έχουμε την πρώτη συνάντηση μεταξύ γκρανμέτρ (Nikolov-Κοτρωνιάς).

Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Ομιλος Αντισφαίρισης Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας.

Χρυσοί χορηγοί του τουρνουά είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. και η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ενώ υπάρχουν συνολικά χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα για τις κατηγορίες νέων αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών.

Συνεχίζεται επίσης η πολύτιμη χορηγία του πρακτορείου Status Tourism Agency εξασφαλίζοντας έτσι καθημερινά τη δωρεάν μεταφορά από τα Χανιά στην Πλάκα, όλων των σκακιστών από τα Χανιά που συμμετέχουν. Ενα λεωφορείο του πρακτορείου, κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του γύρου αναχωρεί από το Ρολόι (μπροστά από το εντευκτήριο του ΟΑΧ) για την Πλάκα και επιστρέφει στα Χανιά, αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, διευκολύνοντας έτσι γονείς και παιδιά, φίλους του πνευματικού αθλήματος, που δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε ένα σκακιστικό τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Την Τρίτη 29 Αυγούστου, στις 5:30μ.μ., δίπλα στον χώρο των αγώνων θα διεξαχθεί συζήτηση με εισηγητή τον Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη (έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο) με θέμα “Σκάκι και Ανάπτυξη του Χαρακτήρα”.

Αξίζει να προστεθεί ότι στο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Αποκόρωνα συμμετέχουν φέτος σκακιστές από 13 διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, και Τουρκία! Από συνολικά 113 αθλητές και αθλήτριες, 10 σκακιστές κατέχουν τον ανώτατο διεθνή τίτλο του γκρανμέτρ.

Μια ειδική προσφορά της διοργάνωσης, είναι η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρέχει σε όλους τους αγωνιζόμενους ο Διεθνής Μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης. Κάθε απόγευμα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, είναι διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook