«Είναι απαραίτητο να γίνει θεσμικά, η καταγραφή των ορεινών δήμων και των δήμων με ορεινές εκτάσεις και να τυγχάνουν όλοι ισότιμης μεταχείρισης από την Πολιτεία». 

Στην Επιτροπή Οικονομικών Ο.Τ.Α. της ΚΕΔΕ, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, στην Ηγουμενίτσα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις προωθούμενες αλλαγές σ’ αυτήν, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που θα απασχολήσουν το επερχόμενο Θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα «Πολιτικές για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας» το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα. Τέλος, τέθηκαν τα πολλά οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ με κυριότερο όλων τα οφειλόμενα παρακρατηθέντα που δημιουργήθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα τα οποία οφείλει το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους της χώρας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος συμμετέχει ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Ο.Τ.Α. της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στα πολλά και σοβαρά προβλήματα – κυρίως θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά – που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Ορεινούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι όπως τόνισε «βρίσκονται σε πολύ μειονεκτικότερη θέση από άλλους Δήμους της χώρας».

Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης κατέθεσε τις προτάσεις του αναφορικά με την θέσπιση και εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών  της χώρας, εν όψει και του Ειδικού Θεματικού Συνέδριου της ΚΕΔΕ , προτείνοντας – μεταξύ άλλων – τη θέσπιση ενός ειδικού συντελεστή ορεινότητας (προσδιοριζόμενο με αναλογικό τρόπο) ως βασικό κριτήριο κατανομής των ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ, καθώς και κάθε άλλης ειδικής χρηματοδότησης από την Πολιτεία προς τους δήμους που έχουν μεγάλη ορεινή χωρική έκταση.

Τέλος, όπως ανέφερε «είναι απαραίτητο να γίνει θεσμικά, η καταγραφή των ορεινών δήμων και των δήμων με ορεινές εκτάσεις και να τυγχάνουν όλοι ισότιμης μεταχείρισης από την Πολιτεία». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook