Ανακοίνωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας του 2016:

«Ατελείωτα τα … «Θα»  της Κυβέρνησης:  16 μήνες από την πυρκαγιά του Απριλίου του 2016 στην Ιεράπετρα, που έκαψε 3.500 στρέμματα ελαιώνων, θερμοκηπίων με κηπευτικά, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ενώ οι περισσότεροι έχουν χρεωθεί και υποχρεωθεί σε επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να καταφέρουν να φυτέψουν στα θερμοκήπιά τους τη φετινή χρονιά.

Απαντώντας στη σχετική μας Ερώτηση τον Απρίλιο του 2017, ο Υπουργός κ. Β. Αποστόλου (305/24-05-2017), περιορίζεται σε αόριστες  υποσχέσεις όπως: «Οι καταγραφές … για το φυτικό κεφάλαιο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα», «Ο φάκελος ΚΟΕ … θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών», «Μετά την έκδοση ΚΥΑ, ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε ανακοίνωση», «Θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους … να υποβάλλουν αίτηση ζημίας», «Μετά την έγκριση του νέου Κανονισμού ΚΟΕ …αναμένεται η υπογραφή…».

Στη συνέχεια, και αφού μας διαβεβαιώνει ότι «οι χρόνοι συντόμευσαν πολύ», καταλήγει θριαμβευτικά ότι «θα καταβληθούν σύντομα οι αποζημιώσεις»! Όμως, ακόμη και σήμερα, οι πληγέντες αναμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Φαίνεται, πως ο κ. Υπουργός έχει διαφορετική αντίληψη της έννοιας «σύντομα»!   

Αυτό είναι το αισιόδοξο το σενάριο της Κυβέρνησης για τους πληγέντες, που βρίσκονται σε απόγνωση:  16 μήνες αφού έγιναν τα σπίτια τους στάχτη,  έχασαν την περιουσία τους σε μια στιγμή, χρεώθηκαν και  υπέφεραν,  αντί να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για να συνεχίσουν τη ζωή τους,  εισπράττουν  την κυβερνητική αδιαφορία, αναλγησία και απαξίωση».

Ο κ. Λ. Αυγενάκης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση για το θέμα, στον αρμόδιο Υπουργό.