Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι κανένα σπίτι δεν θα πέσει σε χέρια τραπεζίτη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκινούν και μάλιστα δεν θα γίνονται μόνο κάθε Τετάρτη αλλά τρεις ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο. 

Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και με διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Σε πρώτη φάση θα βγουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα έως το τέλος του έτους, δηλαδή 1.250 ακίνητα κάθε μήνα, περίπου. 

Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ενημερωθεί, ενώ από την πλευρά των δανειστών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχουν ζητηθεί διαδικασίες-εξπρές, γρήγορες εκτελέσεις και καμία χρονοτριβή, ενώ βασικός στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να διεξαχθούν σε φουλ ρυθμούς έως και τα Χριστούγεννα, με τις διαδικασίες να ξεκινούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως και μέσα σ αυτήν την εβδομάδα.

Όπως ορίζει η καινούργια διαδικασία, θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κατάσχεση να δρομολογείται χωρίς άλλη χρονοτριβή ο πλειστηριασμός και μόλις πέντε ημέρες μετά από αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο, τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες.

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη σε προφανή δυσκολία και γνωρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν εικόνες αλά Ισπανία, προσπαθεί να δημιουργήσει μια προσδοκία ότι το μέτρο, που η ίδια προώθησε, μπορεί να αποφευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα διαρρέεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, και ότι γενικά θα βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί η κατοικία.

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook