Ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα επίσημα πρόσωπα έχουν προσκληθεί να βρεθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στις 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το πρώτο φόρουμ για την Καθαρή Ενέργεια στις Νήσους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά της Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 

Το φόρουμ θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρωτοβουλίας Clean Energy for All European Islands, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τα περισσότερα από 2700 νησιά της ΕΕ να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις προκλήσεις όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, να κάνουν μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αναπτύξουν καινοτόμα ενεργειακά συστήματα. 

Στο φόρουμ, σύμφωνα με το διαμορφούμενο πρόγραμμα που έχει στη διάθεση του το Flashnews.gr, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν από την ελληνική πλευρά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και ο Δημήτρης Ζαφειράκης, Συντονιστής του “Tilos Project”.

Στους ξένους συμμετέχοντες έχουν προσκληθεί να δώσουν το “παρών” ο Ντομινίκ Ριστόρι, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Miguel Arias Cañete. Επίτροπος Κλιματικής αλλαγής και Ενέργειας, ο Aksel Johannesen, Πρωθυπουργός των νησιών Φερόε, ο Rosario Croceta, Πρόεδρος της Σικελίας, ο Fernando Clavijo, Πρόεδρος των Κανάριων Νήσων, ο Vasco Cordeiro, Πρόεδρος της Κυβέρνησης των Κανάριων Νήσων, ο Claude Turmes, μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου καθώς και Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Το πρόγραμμα και οι θεματικές του φόρουμ

Το φόρουμ θα περιλαμβάνει συνεδριάσεις σχετικά με το υψηλό ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια, τη χρήση των ΑΠΕ, την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων στα νησιά της ΕΕ και τη χρηματοδότηση αυτών. Θα περιλαμβάνει επίσης, δύο στρογγυλές τράπεζες που παρουσιάζουν τις υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές και τα καινοτόμα έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της έρευνας, της καινοτομίας και της ενεργειακής απόδοσης. 

Η Πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους» δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα πολιτικής δήλωσης που υπεγράφη στη Βαλέτα της Μάλτας το Μάιο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία).

Αφορά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη μετάβαση της καθαρής ενέργειας στα νησιά της ΕΕ για να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές και να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου για την προώθηση της χρηματοδότησης και της τεχνικής βοήθειας.

Δείτε το πρόγραμμα πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα: 

Γιάννης Ξυγκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook