Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Ανακοίνωση - κάλεσμα στο συλλαλητήριο της 1ης Οκτώβρίου στην πλατεία Ελευθερίας, εξέδωσε η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Στη λαιμητόμο των νέων περικοπών οι ήδη λεηλατημένες συντάξεις. Η κυβέρνηση ζητά από τους συνταξιούχους να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς»... θα έχει ως «ανώτατο όριο» τις δύο συντάξεις το χρόνο!

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για το ύψος των νέων περικοπών στις συντάξεις, με τη μείωση ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον περασμένο Μάη, το υπουργείο Εργασίας με μια προκλητική ανακοίνωσή του ζητά από τους συνταξιούχους, ούτε λίγο ούτε πολύ, να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί όπως υποστηρίζει οι νέες περικοπές στις συντάξεις θα είναι... μόνο (!) μέχρι 18%. Ο νέος νόμος της κυβέρνησης έρχεται να επιβάλει στις ήδη λεηλατημένες συντάξεις νέες περικοπές, αφαιρώντας σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους ποσά που φτάνουν μέχρι και πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο! Οι νέες περικοπές όχι μόνο έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η επιβολή εισφορών και στις επικουρικές για τον κλάδο Υγείας, η περικοπή των μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους και τόσες άλλες, αλλά επιφέρουν πραγματική επιβάρυνση, ακόμα μεγαλύτερη απ' αυτήν που αρχικά διέδιδε η κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Συγκεκριμένα, από την Εκθεση του ΓΛΚ (σελ. 748 - 750), που συνόδευε το σχετικό νομοσχέδιο, προκύπτει:

-- Μείωση λόγω κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 2,262 δισ. ευρώ το 2019, 2,358 δισ. το 2020 και 2,505 δισ. το 2021.

-- Επιπλέον μείωση και στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά») ως εξής: 232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020 και 218 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι συνολικές απώλειες είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. Δηλαδή, στην «ωρίμανση» των περικοπών το 2021, η ετήσια απώλεια των συνταξιούχων θα είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ παραπάνω από το ποσό που αρχικά διέδιδε η κυβέρνηση... !!

Μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα, στην τριετία 2019 - 2021, οι περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση συνταξιούχων και ασφαλισμένων από το νέο νόμο είναι βέβαια ακόμα μεγαλύτερη, καθώς για να πιαστεί ο στόχος των αυξημένων περικοπών, η κυβέρνηση, μαζί με τη μείωση ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, επέβαλλε νέο πάγωμα στο σύνολο των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022 και όχι μέχρι το 2019, όπως προβλεπόταν, ενώ παράλληλα οι μειωμένες «προσωπικές διαφορές» που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 για τους νέους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτούνταν από το Μάη του 2016 μέχρι το τέλος του 2018, θα πάψουν να καταβάλλονται εντελώς μετά το τέλος του 2018. Τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο νόμο 4472/2017, δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους, αλλά επεκτείνονται και σε μεγάλες ομάδες σημερινών ασφαλισμένων. Επιβλήθηκε νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων προς τον ΕΦΚΑ θα προκύπτουν όχι από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους των ασφαλισμένων αυτών των ομάδων, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν. Από την έμμεση αυτή αύξηση των εισφορών προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 εκατ. ευρώ το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021. Αρα, η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών είναι 431 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, λόγω της νέας βάσης στις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν και για τον κλάδο Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνολικά η νέα επιβάρυνση στο σκέλος των εισφορών φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ. Μια επιβάρυνση που βέβαια θα ακολουθεί τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και τα επόμενα χρόνια...!! Αυτή είναι η αλήθεια για τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την πρόσθετη αφαίμαξη των ασφαλισμένων, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, παίρνοντας υπόψη τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσων αφορά το Συνταξιοδοτικό, το Συνδικαλιστικό και το Εργατικό ζήτημα στα πλαίσια των υποχρεώσεών της απέναντι στους Εταίρους της και της τρίτης αξιολόγησης, καλεί τους συνταξιούχους σε δυναμική και οργανωμένη διεκδίκηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο η 1η Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στη τρίτη ηλικία. Την ημέρα αυτή η Ένωση καλεί τους συνταξιούχους να την μετατρέψουν σε ημέρα πανελλαδικού αγώνα και διεκδίκησης με βάση τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από τις αντιλαϊκές – αντισυνταξιουχικές πολιτικές τους. Ο αγώνας για όλους τους συνταξιούχους είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουν και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές που τα αποτελέσματα τους τα βιώνει καθημερινά κάθε λαϊκή οικογένεια μαζί φυσικά και των συνταξιούχων.

Όλοι στην αγωνιστική πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων την 1η Οκτώβρη 2017 στην πλατεία Ελευθερίας στις 10π.μ".