Ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ τελικά κυκλοφόρησε στη χώρα μας.

Μετά από παρέλευση 4 και πλέον ημερών από τις καταγγελίες-αποκαλύψεις του Νότη Μαριά ότι τελικά είχαν εισαχθεί και στην Ελλάδα 300 κιλά μολυσμένης με fipronil (μη εγκεκριμένη-δηλητηριώδης δραστική ουσία) παρτίδας σκόνης από ασπράδια αυγών και τα σκληρά ερωτήματα του Έλληνα Ευρωβουλευτή κατά πόσο  η ύποπτη αυτή παρτίδα κυκλοφόρησε ή όχι και στην Ελληνική αγορά, τελικά ο ΕΦΕΤ με επίσημη ανακοίνωσή του δικαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του Νότη Μαριά.

Μετά και την ομολογία αυτή του ΕΦΕΤ, ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής  Καθηγητής Νότης Μαριάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας Πολιτικός και Ευρωβουλευτής που κατήγγειλε τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Εθνικές Αρχές  στις 31/8/2017, για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, επαναφέρει στην Ευρωβουλή με Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτησή του το θέμα των μολυσμένων αυγών στην Ελλάδα.

Έτσι το διατροφικό σκάνδαλο, με την ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών, συνεχίζεται πλέον μετά και από την παραπάνω ομολογία του ΕΦΕΤ ότι τελικά κυκλοφόρησε η μολυσμένη αυτή παρτίδα στη χώρα μας.

Η ολιγωρία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών εντείνει την αγωνία και τα ερωτήματα:

-Γιατί άργησε να μας ενημερώσει ο ΕΦΕΤ αφού δήθεν δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, κανένας κίνδυνος;

-Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΕΤ μετά και από την ασυγχώρητη ολιγωρία του;

-Ο ΕΦΕΤ μας πιστοποιεί ότι η μολυσμένη παρτίδα χρησιμοποιήθηκε για δημιουργία μειγμάτων αναλογίας 1 προς 100. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 30.000 ύποπτα μίγματα.  Αυτό καλυτερεύει ή τελικά χειροτερεύει τα πράγματα, αφού χιλιάδες Έλληνες, παιδιά και ενήλικες κατανάλωσαν ή θα καταναλώσουν τα υπολείμματα του fipronil;

-Πότε έκανε τη δειγματοληψία και τις αναλύσεις ο ΕΦΕΤ;  Πριν ή μετά τις καταγγελίες του Νότη Μαριά;

-Ποια Γαλλική εταιρεία εξήγαγε στην Πατρίδα μας την ύποπτη παρτίδα και ποια Ελληνική επιχείρηση χρησιμοποίησε την ύποπτη αυτή παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών δημιουργώντας τα 30.000 ύποπτα μίγματα;

-Γιατί δεν αποσύρθηκαν/αποσύρονται προληπτικά τα εν λόγω προϊόντα;

-Γιατί από την Κομισιόν ενημέρωσαν προφορικά και τελικώς λανθασμένα, τον Νότη Μαριά ότι δεν κυκλοφόρησε τελικά η μολυσμένη παρτίδα; Είχαν κάποια σχετική διαβεβαίωση από τον ΕΦΕΤ;

-Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησαν ή όχι οι αντίστοιχες ύποπτες παρτίδες σκόνης από ασπράδια αυγών που εξήχθησαν από τη συγκεκριμένη Γαλλική επιχείρηση; Κατανάλωσαν ή όχι Ευρωπαίοι παιδιά και ενήλικες αντίστοιχα προϊόντα με fipronil;

Σύντομο ιστορικό

«Ο κ. Αποστόλου υποχρεούται να μας διαβεβαιώσει ότι η παρτίδα με τα 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν  από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά», είχε επισημάνει ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT και στον Αντώνη Μυλωνάκη στις 1/9/2017.

Την προηγούμενη μέρα στις 31/8/2017 ο Νότης Μαριάς στις Βρυξέλλες στηλίτευσε τις  τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων εποπτικών αρχών, για το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ύποπτη παρτίδα εντοπίστηκε τον Μάιο του 2017 στην ΕΕ και ενώ οι αρμόδιες αρχές το γνώριζαν, δεν  έλαβαν άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στην Ευρώπη», είχε πει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (https://youtu.be/atvICNpfnWM) και συνέχισε: «Μας ενημέρωσαν τελικά στις 7 Αυγούστου και το χειρότερο είναι ότι ενώ η Κομισιόν γνώριζε πως το πρόβλημα υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2016, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Η Ολλανδική Κυβέρνηση μάλιστα ενημερώθηκε το Νοέμβριο του 2016, αλλά έκανε την “πάπια”.

Γνώριζαν λοιπόν το πρόβλημα εδώ και καιρό και όμως άφησαν τον κόσμο να καταναλώσει τα ύποπτα αυγά, το κρέας των πουλερικών και άλλα τρόφιμα που παράγονται από αυγά.

Τελικά στις 7 Αυγούστου και όταν πλέον δεν μπορούσαν να καλύψουν το διατροφικό σκάνδαλο, ενημέρωσαν τους πάντες.

Αυτό που, κυρίως, με ενδιέφερε ήταν εάν μετά τον Μάιο του 2017 μπήκε στην Ελλάδα κάποια παρτίδα. Ρώτησα λοιπόν και μου απήντησαν ότι μια παρτίδα  αυγών  έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν πότε. Εγώ επέμενα να μάθω εάν αυτά κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και μου απάντησαν από την Επιτροπή άτυπα, εκτός μικροφώνου και προφορικά ότι αυτά δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Ζήτησα να μας διαβεβαιώσουν και γραπτώς αλλά δεν το έπραξαν. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μια παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών 300 κιλών η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τη Γαλλία, αλλά και πάλι δεν μας διαβεβαίωσαν γραπτώς εάν κυκλοφόρησε ή όχι στην αγορά.

Επίσης ζήτησα από τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία να μας απαντήσουν εάν η ύποπτη σκόνη αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν.

Αξιώνουμε από τις Ελληνικές αρμόδιες Αρχές και ειδικά από τον κ. Αποστόλου να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι αυτή η παρτίδα με 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν  από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα».

Τελικά μετά από αδιανόητη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών ολιγωρία, ο ΕΦΕΤ απάντησε ότι η παραπάνω ύποπτη παρτίδα  300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων που καταναλώθηκαν ή θα καταναλωθούν αλλά δήθεν δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί (όπως ισχυρίζεται ο ΕΦΕΤ) μοιράστηκε σε χιλιάδες προϊόντα αφού: «χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg».

Μετά από τόση καθυστέρηση και μετά τις πολλές θολές απαντήσεις όλων αυτών των ημερών που κανείς δεν μας διαβεβαίωνε επίσημα εάν κυκλοφόρησε ή όχι η ύποπτη παρτίδα στην Ελλάδα και μόνο μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Νότη Μαριά, εδέησαν επιτέλους να απαντήσουν, γεννούνται σημαντικά ερωτήματα για την προστασία της υγείας μας αλλά και για το σύννομο των ενεργειών του ΕΦΕΤ τα οποία θέτουμε ήδη στην Κομισιόν με την παραπάνω Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτησή μας.