Απάντηση σχετικά με τις ενστάσεις της εκκλησίας σχετικά με τον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, όπως αναφέρει το news2247.gr.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με απόφασή της την Πέμπτη ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της στον ΕΟΜ και προανήγγειλε δράση για την ενημέρωση των πιστών.

Αιτία, η πρόβλεψη του νόμου για την \”εικαζόμενη συναίνεση\” στην περίπτωση της δωρεάς οργάνων.

Το Δ.Σ. του ΕΟΜ, απαντώντας στην Εκκλησία, σημειώνει ότι \”η έναρξη ισχύος της \’εικαζόμενης συναίνεσης\’, σύμφωνα με το νόμο έχει οριστεί για την 01/07/2013, παρ\’ όλα αυτά, κατόπιν της διάγνωσης του θανάτου, θα εξακολουθήσει να ζητείται η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος για την αφαίρεση των οργάνων του, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με την αντίστοιχη νομοθεσία.

Ο ΕΟΜ σημειώνει ότι \”σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία, η εικαζόμενη συναίνεση, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Τέλος, σημειώνει ότι τα όσα αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ περί διαφωνίας και του ΕΟΜ απέναντι στον σχετικό νόμο, δεν ισχύουν, καθώς απηχούν τις θέσεις του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook