Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας κατά μία βαθμίδα προχώρησε χθες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor\’s, επικαλούμενος το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής λόγω της ασθένειας του ηγέτη της, Hugo Chavez και στους «απρόβλεπτους χειρισμούς» του οικονομικού της επιτελείου. Ειδικότερα, από τη βαθμίδα B+ το αξιόχρεο διαμορφώνεται σε BB-, σημειώνοντας όμως ότι η προοπτική της οικονομίας παραμένει σταθερή.

Στη σχετική ανακοίνωση όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του zougla.gr, επικαλέστηκε τη «μέτρια κατάσταση» όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και τον «επεμβατικό χαρακτήρα» της κυβέρνησης Chavez στον τομέα της οικονομίας.

Πρόσφατα ο ηγέτης της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εθνικοποίηση των ορυχείων χρυσού.

«Το μεταβαλλόμενο και αυθαίρετο νομικό πλαίσιο, ο έλεγχος των τιμών και του συναλλάγματος και άλλα απρόβλεπτα οικονομικά μέτρα υποσκάπτουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και πλήττουν την παραγωγικότητα εξασθενίζοντας την οικονομία της Βενεζουέλας. Εξάλλου, οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την υγεία του προέδρου, Hugo Chavez, εντείνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική αβεβαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook