Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή την ομόφωνη απόφαση των μελών της για το ζήτημα της ονοματοθεσίας οδού του Ηρακλείου σε «Κων/νου Μητσοτάκη»:

«Η ονοματοθεσία είναι μια διαδικασία άκρως τιμητική και αποτελεί φόρο τιμής και ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς για το τιμώμενο πρόσωπο. Ειδικότερα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή στην περίπτωση του μεγάλου Κρητικού πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως πολιτικών προσεγγίσεων και ιδεοληψιών.

Το θέμα δεν μπορεί να γίνεται βασικό θέμα διαφωνίας. Τα προβλήματα των πολιτών του Ηρακλείου είναι πολλά και εκεί πρέπει να δώσουμε, και δίνουμε, τη μάχη μας.

Αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα πήραν από μόνοι τους πρωτοβουλία να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τους ευχαριστούμε. Όπως για παράδειγμα έγινε στο νομό μας με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Δήμαρχο κ. Μαμουλάκη και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γαζίου κ. Κοτσιφάκη.

Με ευαισθησία και ένδειξη σεβασμού προς τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υποβάλλαμε το αίτημα μας στις 14 Ιουνίου 2017 προς το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να υπάρξει ονοματοθεσία μιας κεντρικής οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό «Κων/νου Μητσοτάκη».

Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος κ. Λαμπρινός λειτούργησε απολύτως θεσμικά και είχαμε μια ικανοποιητική συνεργασία σχετικά με το θέμα, αν και με αργά πολιτικά αντανακλαστικά.

Με αρκετή καθυστέρηση την 27 Ιουλίου 2017 κλήθηκαν από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό και συμμετείχαν σε συνάντηση εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ, όπου ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου για ονοματοθεσία τμήματος της λεωφόρου Κνωσσού.

Εκφράσαμε εξαρχής τις ενστάσεις μας γι’ αυτή την απόφαση. Την άποψή μας άλλωστε μοιράζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και πολλοί Ηρακλειώτες, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια.

Σήμερα επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, την οποία εξαρχής καταθέσαμε και που ασφαλώς δεν έχει καμία δεσμευτικότητα για το Δήμο: την ονοματοθεσία της λεγόμενης Βορειοδυτικής Περιμετρικής Λεωφόρου (της παραλιακής από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έως και το Παγκρήτιο στάδιο)».

Ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ότι υπάρχει νέα πρόταση του Δήμου για το τμήμα της οδού Λακωνίας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε την ακρίβεια των δημοσιευμάτων, και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από το Δήμαρχο, όπως είχε δεσμευτεί απέναντί μας.

Καθιστούμε σαφές πως δεν συμφωνούμε σε ένα μικρό τμήμα δρόμου το οποίο δε συμβολίζει απολύτως τίποτα για τους Ηρακλειώτες. Δεν αποτελεί τμήμα του αστικού ιστού της πόλης, παρά μόνο εάν αυτό το τμήμα συνδεθεί με τον παραλιακό δρόμο ή έστω με ένα τμήμα του, όπως άλλωστε είναι και η πρότασή μας.

Παραμένουμε στη διάθεση της δημοτικής αρχής, και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε τυχόν άλλη πρόταση, έχουν να καταθέσουν.

Είναι επίσης βέβαιο και ασφαλώς αυτονόητο προς κάθε κατεύθυνση ότι η δημοτική αρχή έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Εμείς ως όργανο έχουμε το δικαίωμα της άσκησης κριτικής και σε αυτό το ρόλο θα περιοριστούμε καθαρά και έντιμα.

Αναγνωρίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει δεκάδες θέματα να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση και κρίνεται για την επάρκειά της ή μη καθώς και για τα πολιτικά της αντανακλαστικά». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook