Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 8/9 περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης, Μανώλη Συντυχάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και σε γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. 

Στην συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις τόσο σε επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους, συντηρητές και άλλες ειδικότητες) αλλά και φυλακτικό και λοιπό διοικητικό προσωπικό. Για παράδειγμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαθέτει μόλις 13 μόνιμους αρχαιολόγους ενώ εφόσον δεν υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ, δεν υπάρχουν και συμβασιούχοι. 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου οι μόνιμοι φύλακες είναι μόλις 27 την στιγμή που οι ανάγκες είναι για τουλάχιστον 65 ακόμα, οι οποίοι προσλαμβάνονται με 7μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας επί σειρά ετών ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες φύλαξης και διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έτσι, η έλλειψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού και η απόλυση των συμβασιούχων, οδηγούν αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αλλά και άλλα μνημεία του Νομού Ηρακλείου να παραμείνουν κλειστά κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς συνδυάζεται και με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, ήδη από την περσινή χρονιά, αναγκάζοντας την λαϊκή οικογένεια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θαυμάσει την πλούσια πολιτιστική παράδοση της χώρας μας.

Στα πλαίσια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου όπου έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο.

Ο Μ. Συντυχάκης στις παρεμβάσεις του ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και για την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι οποίες οδηγούν σε καθεστώς ομηρίας αλλά και απληρωσιάς τους εργαζόμενους-συμβασιούχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των 12 εργαζομένων-παρατασιούχων στην καθαριότητα αρχαιολογικών χώρων στο Νομό μας που εργάζονται από τον Ιούνη απλήρωτοι.  

 Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των στόχων των μνημονίων που τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν  βρίσκεται το άλλοθι για την ομηρία των εργαζομένων. Ο στόχος τους είναι η παράδοση της φύλαξης, της ψηφιοποίησης του υλικού και άλλων υπηρεσιών σε εταιρείες αλλά και συνολικά των χώρων αυτών στους μονοπωλιακούς ομίλους για νέα πεδία κερδοφορίας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η στενή διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τους tour operators και μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους για μεγαλύτερη κερδοφορία αυτών. 

Επιπλέον, σημείωσε πως εργαζόμενοι είναι ανάγκη να προτάξουν τα αιτήματα τους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, καθώς και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της φύλαξης και ανάδειξης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων που θα πρέπει πρώτα και κύρια να υπηρετούν την πολιτιστική ανάταση του λαού καθώς ο πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και σύγχρονη ανάγκη.   

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ο αγώνας των εργαζομένων στα μουσεία μονίμων και συμβασιούχων πρέπει να συναντηθεί με τους χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που βρίσκονται υπό το ίδιο καθεστώς και σε άλλες υπηρεσίες. Τους κάλεσε να μην υποκύψουν στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη που αφορά μόνο τους επιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο. Να ενωθεί η διεκδίκηση για καλύτερες εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα με τον αγώνα για ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και τα μονοπώλια, είναι ο μόνος που χαράσσει προοπτική ώστε τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να αποτελέσουν πραγματικά κληρονομιά του λαού, είναι η μοναδική πραγματική διέξοδος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τέλος, ανέφερε πως το ΚΚΕ θα αναδείξει τα ζητήματα και στα πλαίσια της Βουλής.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook