Replica Knowledge – Γνώση Αντιγράφων –Μία επιστημονική έκθεση ελληνικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος πρόκειται  να εγκαινιαστεί στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου στη Γερμανία στις 15 Σεπτεμβρίου

Γιατί διαμένουν Θεές των Όφεων στο Βερολίνο, το Κέιμπριτζ, τη Χαϊδελβέργη και το Παρίσι; Πώς εμφανίστηκε ο Θρόνος του Βασιλιά Μίνωα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Και πότε έκανε την πιο πρόσφατη εμφάνισή του το Κύπελλο του Νέστορος στη μεγάλη οθόνη;

Μία επιστημονική έκθεση ελληνικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος πρόκειται  να εγκαινιαστεί στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου στη Γερμανία στις 15 Σεπτεμβρίου,  με διάρκεια έως και 31 Μαρτίου του 2018. Επιμελητές είναι η Αρχαιολόγος Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω και ο Φέλιξ Ζάτλερ.

Στην έκθεση Γνώση Αντιγράφων – Μία Αρχαιολογία του Πολλαπλού Παρελθόντος στον εκθεσιακό χώρο Tieranatomisches Theater παρουσιάζονται αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων από το Μινωικό και το Μυκηναϊκό πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Αυτές οι αφηγήσεις αλήθειας και μύθου και τα κίνητρά τους παρουσιάζονται μέσα από καλλιτεχνικές και μουσειακές εφαρμογές. Π.χ. σε εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για την έκθεση ερευνάται, ερμηνεύεται και παρουσιάζεται η ιστορία του αντιγράφου του ‘Θρόνου του Μίνωα’ από την Κνωσό, το οποίο εγκαταστάθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 1913.

 Η έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ. Η έρευνα επιχορηγείται από το πρόγραμμα “International Museum Fellowship” του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η Αρχαιολόγος Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω (Επιμελήτρια) εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ επί 18 μήνες ως μεταδιδακτορική διεθνής ερευνήτρια. Σχεδίασε την έκθεση μαζί με τον Φέλιξ Ζάτλερ (ιδέα, Επιμελητής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής), τον Κόνραντ Ανγκερμούλερ (Σχεδιαστής) και την ομάδα του Tieranatomisches Theater. Τα ιδρύματα που είτε συμμετέχουν είτε συνεργάστηκαν με την έκθεση είναι: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, το ΥΠΠΟΑ, το Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, το Μουσείο Fitzwilliam και το Μουσείο Κλασικής Αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ, το Βρετανικό Μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Παρίσι, το Badisches-Landesmuseum στην Καρλσρούη, το Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το Πανεπιστήμιο University College στο Δουβλίνο, η εταιρεία WMF, τα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana στη Σόφια κ.α.   
      Στο τέλος της έκθεσης, το Μάρτιο του 2018, θα εκδοθεί εκτενής τόμος από τον εκδοτικό οίκο K. Verlag, υπό την επιμέλεια των Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω, Φέλιξ Ζάτλερ και Κόνραντ Ανγκερμούλερ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook