Το Πρωτοδικείο Πατρών… παγώνει τις δόσεις!

Η πρώτη απόφαση που προστατεύει ιδιώτη ο οποίος είχε λάβει δάνειο από ελληνική τράπεζα το 2006 σε ελβετικό φράγκο, εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πελοπόννησος”, το δικαστήριο παγώνει τις δόσεις του ιδιώτη προς την τράπεζα κάθε μήνα και δέχεται ότι πρέπει να αποπληρώνει το δάνειό του με τα δεδομένα που ίσχυαν όταν είχε πάρει το δάνειο και όχι τα σημερινά. Και αυτό γιατί από το 2006 μέχρι σήμερα η αλλαγή της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ εκτόξευσε τις δόσεις σε όλα τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα κατά 30%.

Οπως αναφέρεται στην 430/2017 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών «εφόσον το δάνειο ή οποιαδήποτε τίμημα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούνται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα με βάση την τιμή πώληση του νομίσματος την ημέρα καταβολής του δανείου».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση παγώνουν όλες οι υπέρογκες δόσεις προς την τράπεζα από τον ιδιώτη, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από τον Αρειο Πάγο. Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο συγκρότησαν Πανελλαδικό Σύλλογο στην Αθήνα και κινήθηκαν μαζικά με προσφυγή τους. Εκδόθηκε πέρυσι το Μάιο απόφαση που τους δικαιώνει σε πρώτο βαθμό και στις 28 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο Εφετείο Αθηνών σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση

 

newpost.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook