Η Επιτροπή Αγώνα Κρούστα Λασιθίου με ανακοίνωσή της φροντίζει να θυμίσει στους ιθύνοντες την ανάγκη της εγκατάστασης αιολικού πάρκου.

Δείτε την ανακοίνωση:

\”Σε μια εποχή που είναι αναγκαίο ν\’ αναδεικνύουμε και να προστατεύουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας ώστε να εξασφαλιστούν η βιωσιμότητα και η αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών, σχεδιάζεται η εγκατάσταση 160+ ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, 120μ. ύψος, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Νικολάου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της …Γερμανίας!!! Έργο που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και δεν έχει καμία σχέση με τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Παράλληλα, αντί να συζητάμε για εξοικονόμηση ενέργειας που είναι το ζητούμενο, γίνεται επέκταση του εργοστασίου στον Αθερινόλλακο, αυξάνοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το αιολικό λόμπυ, επιχειρηματικοί και τραπεζικοί όμιλοι, ταυτίζεται με την \’\’πράσινη\’\’ ανάπτυξη με την αμέριστη στήριξη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας σε βάρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μικρής κλίμακας ενταγμένες στη κλίμακα του Ελληνικού τοπίου.

Όποιοι ονειρεύονται τη λεηλασία και την καταστροφή, μεταμορφώνοντας τα βουνά μας σε βιομηχανική ζώνη με τη διάνοιξη λεωφόρων για τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, ας το ξεχάσουν!

Εμείς τα βουνά μας δεν τα θέλουμε γκρεμισμένα γιατί δεν μπορούμε να τα ξαναχτίσουμε, δεν τα θέλουμε κατακρεουργημένα με εκατοντάδες κ.μ. μπετόν και χιλιάδες τόνους σιδερικών, γεμάτα πυλώνες μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης.

Τα βουνά μας τα θέλουμε έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, με τις πέτρες τους, τους πρίνους και τους γιούπηδες. Τα θέλουμε με τις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες που έκαναν τις κοινωνίες αυτάρκεις και τα στόλισαν με έργα ισορροπημένα και ταπεινά, με ξωκκλήσια, ανεμόμυλους και ξερολιθιές. Τα θέλουμε με τους μελισσοκόμους, τους βοσκούς και τα πέτρινα μιτάτα. Για μας το φυσικό περιβάλλον δεν είναι ένα άθροισμα βράχων προς κατεδάφιση, μα είναι ζωή, ιστορία και μέλλον. Και κυρίως μνήμες που συνθέτουν την ταυτότητά μας.

Κρίνουμε ότι απαιτείται πλήρης ενημέρωση, σύμπνοια και αλληλεγγύη μεταξύ των τοπικών κοινωνιών ώστε να αποτραπεί η προσχεδιασμένη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και σπάνιων οικοσυστημάτων, με πρόσχημα τη σωτηρία του πλανήτη!

 Η δημιουργία στρατηγικής στη κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης από το Δήμο Αγίου Νικολάου είναι μονόδρομος. Όσοι, ευτυχώς λίγοι, φλερτάρουν με την ψευδεπίγραφη \’\’πράσινη\’\’ ανάπτυξη αλλά και όσοι παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, θα πρέπει ν\’ αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook