Όταν εισχωρήσει στο έδαφος είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο

Ένα «έξυπνο» φυτοφάρμακο, το οποίο άπαξ και εισχωρήσει στο έδαφος είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες.

Μια ομάδα επιστημόνων των Ινστιτούτο Τεχνικής Βιολογίας και Φυσικής Επιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμοποίησε το ορυκτό διατομίτη, οξείδιο μαγνήσιου του σιδήρου και το συμπλήρωμα διατροφής χιτοζάνη για να φτιάξει μία ένωση η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από αλλαγές των επιπέδων του pH στο χώμα.

«Η απελευθέρωση του φυτοφαρμάκου που περιέχει την πρόσθετη αυτή ένωση μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με τη μεταβολή του pH. Η πρόσθετη ένωση αναστέλλει το φάρμακο και λειτουργεί σαν θυροφύλακας. Ανοίγει την πύλη και διαλύεται σε όξινες συνθήκες» εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο Γου Τζενγκγιάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μία μονοκαλλιέργεια χρειάζεται να ψεκασθεί μόνο μία φορά με φυτοφάρμακο, ενώ στη συμβατική γεωργία πρέπει να ψεκάσεις αρκετές φορές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Chemical Engineering Journal», ενός διεθνούς ερευνητικού περιοδικού.

Σύμφωνα με τον Γου, η γεωργία στην Κίνα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% αυτών των φυτοφαρμάκων είχαν επιπτώσεις στις καλλιέργειες καθώς τα υπολείμματα απλώς ξεπλένονταν, μολύνοντας έτσι το χώμα και το νερό.

Η προσθετική ουσία έχει μαγνητικές ιδιότητες χάρη στις οποίες είναι εφικτή η ανάκτηση του φυτοφάρμακου από το έδαφος και το νερό.

«Τα αποτελέσματα ανακύκλωσης στη διάρκεια των δοκιμών μας έδειξαν ότι ποσοστό 30% των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων μπορεί να ανακτηθεί» λέει ο Γου.

Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το νανο-παρασιτοκτόνο έδειξε μεγάλη ικανότητα προσκόλλησης στις αδύναμες επιφάνειες και την επιδερμίδα των παρασίτων.

Ο Γου διευκρίνισε όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να τεθεί σε εμπορική χρήση το φυτοφάρμακο, καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλό για τους αγρότες. Τόνισε όμως ότι η επιστημονική του ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνες προκειμένου να γίνει πιο αποδοτικό και οικονομικό.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook