Την επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου ζητεί από το υπουργείο παιδείας με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.

Επίσης στην ανακοίνωση του συλλόγου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι  η λειτουργία του κέντρου είναι απαραίτητη γιατί\” συνεισφέρει  στην προστασία της μοναδικής φύσης του νομού μας, συμβάλλοντας στην αλλαγή πρακτικών και τρόπων ζωής ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και σοβαρά προβλήματα όπως αυτά των σκουπιδιών, της προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων, της στροφής στην παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων, της ανάπτυξης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διατήρησης του τοπικού πολιτισμού και των μνημείων μας, της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων μεταξύ τους και των ανθρώπων με τη φύση.\”

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

\”Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, προκηρύσσοντας άμεσα όλες τις θέσεις εκπαιδευτικών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Κέντρου.

Σημειώνουμε ότι την τελευταία σχολική χρονιά κατά την οποία το ΚΠΕ Βάμου λειτούργησε κανονικά (2009-2010), στο ΚΠΕ Βάμου υπηρετούσαν 7 (επτά) εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Ο αριθμός αυτός δεν είναι τυχαίος, καθώς οι εκπαιδευτικοί αυτοί έπρεπε να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, έπρεπε να προετοιμάζουν και να υλοποιούν Ημερίδες και Σεμινάρια Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών αλλά και ενηλίκων πολιτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, έπρεπε να σχεδιάζουν και να δημιουργούν εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση μαθητών και εκπαιδευτικών.

 Για τους λόγους αυτούς απαιτείται για την επαναλειτουργία του Κέντρου η άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων των εκπαιδευτικών (7), ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή υποβαθμισμένη λειτουργία του λόγω μη τοποθέτησης εκπαιδευτικών (πέρσι τοποθετήθηκε μόλις ένας εκπαιδευτικός, με αποτέλεσμα το Κέντρο να μη μπορεί να δεχτεί σχολεία).           

Αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις τα περί «μη ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών για να το στελεχώσουν». Μια απλή μέθοδος υπάρχει για να αποδειχτεί η αλήθεια: Να προκηρυχθούν οι θέσεις εκπαιδευτικών για να δουν όλοι αν υπάρχει ή όχι ενδιαφέρον. Πέρσι πάντως υπήρχαν τουλάχιστον δύο (2) εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κι έγιναν μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου για μήνες.          

 Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο να επιχειρεί το Υπουργείο να μεταφέρει το κόστος λειτουργίας του ΚΠΕ στον τοπικό Δήμο, τη στιγμή μάλιστα που τα έξοδα λειτουργίας των ΚΠΕ (εκτός των μισθών των εκπαιδευτικών) καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.           

Σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούμε κάλυψη οδοιπορικών των εκπαιδευτικών από τον τοπικό Δήμο. Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ξεκάθαρη: Τα όποια κονδύλια για μισθοδοσία εκπαιδευτικών (και για οδοιπορικά όποιων δικαιούνται) θα πρέπει να βαρύνουν το κεντρικό κράτος και όχι την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα αποτελούσε πισωγύρισμα σε αλήστου μνήμης εποχές να γίνεται η πρόσληψη και η μισθοδοσία εκπαιδευτικών από την Αυτοδιοίκηση.           

Για όλα αυτά, μία είναι η λύση: Η άμεση προκήρυξη όλων (και των 7) θέσεων εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Βάμου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά συνεισφέροντας στην προστασία της μοναδικής φύσης του νομού μας, συμβάλλοντας στην αλλαγή πρακτικών και τρόπων ζωής ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και σοβαρά προβλήματα όπως αυτά των σκουπιδιών, της προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων, της στροφής στην παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων, της ανάπτυξης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διατήρησης του τοπικού πολιτισμού και των μνημείων μας, της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων μεταξύ τους και των ανθρώπων με τη φύση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook