Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη.

Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στο δυτικό κόσμο και άγνωστος αριθμός στον υπόλοιπο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι' αυτό καλείται ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 50 ετών να επισκέπτεται κάθε χρόνο τον ουρολόγο του και να υποβάλλεται στον ανάλογο διαγνωστικό έλεγχο που περιλαμβάνει εκτός των άλλων δακτυλική εξέταση του προστάτη και μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (PSA).

Δεδομένα

• Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος διαγνωσκόμενος καρκίνος σε Ευρώπη και Αμερική και υπεύθυνος για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις νεοπλασίες ετησίως, μετά τον καρκίνου του πνεύμονα. Στην πρώιμη διάγνωση του έχει συμβάλει η από το 1986 εισαγωγή του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στις ΗΠΑ αρχικά και κατόπιν στην Ευρώπη για τον έλεγχο του Καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που δεν απαιτείται να είναι ο ασθενής νηστικός, και γίνεται ΜΙΑ φορά το χρόνο, ΕΚΤΌΣ ΑΝ ο ουρολόγος ζητήσει πιο συχνά.

Από μόνο του το PSA δεν αρκεί για να βγεί μια σωστή διάγνωση. 

• Έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 9,5% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών θα εμφανίσει καρκίνο προστάτη και περίπου το 2,5% αυτών θα καταλήξει από αυτή τη νόσο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ΈΓΚΑΙΡΗ ΠΡΏΙΜΗ ΔΙΆΓΝΩΣΗ.

• Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου (στάδιο Τ3 και άνω) εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις, με κυριότερο τον οστικό πόνο.

• Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι:

– H Ηλικία: Όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.
– Το Οικογενειακό Ιστορικό: Αν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός) έχει καρκίνο του προστάτη, τότε ο κίνδυνος να αναπτύξει και ο ίδιος καρκίνο αυξάνεται πολλαπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τακτικός έλεγχος συστήνεται να αρχίζει μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 έτη.
– Η Φυλή: Οι Αφρικανοί αναπτύσσουν με μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους λευκούς η Ασιάτες.
– Η Διατροφή: Μία δίαιτα πλούσια σε ζωική λίπη και φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

ΚΑΘΕ ΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 50 ΕΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ.

Ο έλεγχος είναι απλός, ανώδυνος και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ασθενή.

  • O Δημήτριος Ν. Γλαρίτης, είναι Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
  • www.glaritis-urology-chania.gr    Tηλ: 2821095520