Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών πολλοί συνεχίζουν τα θαλάσσια μπάνια, ενώ συνεχίζονται και τα περιστατικά των πνιγμών – Δείτε τι ισχύει με τους ναυαγοσώστες στις παραλίες

Τελευταία ενημέρωση: 17:50

Σύμφωνα με την νομοθεσία – η οποία παρά τις διαμαρτυρίες δεν έχει αλλάξει – οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες που χαρακτηρίζονται ως «πολυσύχναστες» και μόνο για τρεις μήνες , δηλαδή Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο.

Επομένως η συμβατική υποχρέωση των Δήμων για την ναυαγοσωτική κάλυψη των παραλιών, λήγει στις 31 Αυγούστου.

Όμως, μετά από τις εύλογες αντιδράσεις, με εγκύκλιο, δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να παρατείνουν το χρονικό διάστημα και έτσι κάθε Δήμος ακολουθεί ξεχωριστή τακτική σε ότι αφορά σε αυτές τις παρατάσεις.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στο νομό Χανίων μετά από επικοινωνία με δημάρχους και άλλους αρμοδίους προκύπτουν τα εξής:

Δήμος Αποκορώνου: Ναυαγοσώστες θα υπάρχουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου

Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Στην παραλία της Παχειάς Άμμου δεν υπάρχει ναυαγοσώστης από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στο Ελαφονήσι, στο τμήμα που διαχειρίζεται ο Δήμος, ο ναυαγοσώστης θα παραμείνει σχεδόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Δήμος Κισσάμου:  Στο  Ελαφονήσι ναυαγοσώστης θα υπάρχει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ενώ στις υπόλοιπες παραλίες του Δήμου από σήμερα δεν  υπάρχουν ναυαγοσώστες,. Ειδικά σε ότι αφορά στα Φαλάσαρνα ο Δήμαρχος ανέφερε πως απο σήμερα σταμάτησε να εργάζεται ο ναυαγοσώστης τον οποίο είχε ο Δήμος, αλλά σε σημείου της παραλίας παραμένει ναυαγοσώστης τον οποίο πληρώνει ιδιώτης. Όμως κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως δεν υπάρχει πλέον ναυαγοσώστης στα Φαλάσαρνα.

Δήμος Πλατανιά: Οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου θα υπάρχουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ εξετάζεται εάν υπάρξει έγκριση από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για παράταση σε ορισμένες παραλίες στις οποίες θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση λουόμενων.

Δήμος Χανίων: Οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου θα είναι στην θέση τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Σφακίων δεν έχει παραλία χαρακτηρισμένη ως «πολυσύχναστη» και δεν τοποθετεί ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα πάντως με αυτοδιοικητικούς, το πρόβλημα με τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την  ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους Δήμους, μέχρι την λήξη της περιόδου, θα μπορούσε να ξεπεραστεί εάν και οι ιδιώτες (ξενοδόχοι κλπ) που χρησιμοποιούν ορισμένες παραλίες, προσελάμβαναν ναυαγοσώστες για τις παραλίες αυτές.

Σε κάθε περίπτωση όσοι κολυμπούν σε παραλία στην οποία δεν υπάρχει ναυαγοσώστης οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook