Στους επιβάτες του βρίσκεται και μια ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Με το ισχυρότατο μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη, κατέφτασε το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου, το «Πλοίο της Ειρήνης» το οποίο πραγματοποιεί το 92ο παγκόσμιο ταξίδι του.

Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται και η ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι - ″Χιμπακούσα″.

Οι περισσότεροι από 1000 επιβάτες του έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και άλλους φορείς.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Ηρράκλειο αντιπροσωπεία του Πλοίου της Ειρήνης και ελληνικών οργανώσεων θα κάνουν εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με θέμα ‘’ Οι 17 Στόχοι του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Aνάπτυξη και η εφαρμογή τους στην Μεσόγειο’’. Ενδιάμεσα ομάδα ακτιβιστών της ειρήνης θα καταθέσει στεφάνια στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη Μαρτινέγκο.

Το κύριο αίτημα των επιβαινόντων είναι «ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά, πολέμους και βία».

Το ταξίδι του πλοίου ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 92 ημέρες στο ίδιο λιμάνι. 

Να σημειωθεί πως από τον Πειραιά μέχρι την Μάλτα και την Ρώμη επιβιβάστηκαν στο πλοίο ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου.

Στο ίδιο ταξίδι τιμητικά θα λάβει μέρος η Ολια Νικηφορίδη Βαζαίου, αδελφή του μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951, σε ηλικία 22 ετών, με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Λίγα λόγια για το ″Πλοίο της Ειρήνης″

Το 1983 μια ομάδα Ιαπώνων φοιτητών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς.

Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Έτσι ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση ″Peace Boat″ - ″Πλοίο της Ειρήνης″, η οποία στην συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών.

Η οργάνωση ″Peace Boat″ έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από τη Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Η δράση όμως του ″Πλοίου της Ειρήνης″ δεν περιορίζεται στο πρόβλημα των πυρηνικών.

Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Τέλος, ανάμεσα στους στόχους του ″Πλοίου της Ειρήνης″ είναι η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λήξη του το 1945.