Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με το εκρηκτικό πρόβλημα των συνθηκών διαβίωσης και της στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατέθεσαν βουλυτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικάα το κείμενο της ερώτησης:

“Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους οποίους για πάνω από 15 χρόνια διασχίζουν κάθε χρόνο τη χώρα με τη βαλίτσα στο χέρι.

Στη Σαντορίνη, ένα νησί με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μόλις έφτασαν δεν έβρισκαν πού να μείνουν, ή καλούνταν να πληρώσουν πανάκριβες γκαρσονιέρες ή δυάρια από 350 ως και 700 ευρώ και με διαθεσιμότητα μετά την 1η Οκτώβρη. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές στη Μύκονο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και αλλού.

Το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό ούτε προέκυψε φέτος. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί εναλλάσσονται μεταξύ ανεργίας και περιορισμένου χρόνου εργασίας κάθε χρόνο. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, οι συνεχείς μετακινήσεις, οι χαμηλοί μισθοί καθώς και οι μήνες της ανεργίας φέρνουν σε τεράστια αδιέξοδα ανθρώπους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν πίσω οικογένειες και παιδιά.

Μέχρι στιγμής και παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, τις κινητοποιήσεις Συλλόγων και ΕΛΜΕ δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της στέγαση. Καμία κυβερνητική πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 32 του νόμου 4483/17 που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να εξασφαλίζουν στέγαση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι απαντήσεις παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά των εμπλεκόμενων Δήμων, στην ουσία αποτελούν μεταφορά ευθυνών από τη μια στη άλλη πλευρά. Γίνεται φανερό ότι η ψήφιση μιας διάταξης χωρίς της εξασφάλιση της χρηματοδότηση και των απαραίτητων προϋποθέσεων για την υλοποίησή της παραμένει κενό γράμμα.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται το πρόβλημα της σίτισης των αναπληρωτών μια και δεν δίνεται παντού η δυνατότητα σίτισης σε στρατιωτικές ή φοιτητικές λέσχες, καθώς και το πρόβλημα του κόστους μετακίνησης. Η έκπτωση κατά 50%, που δόθηκε για το ταξίδι ανάληψης υπηρεσίας για μία και μόνο φορά, δε λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να μονιμοποιηθεί η έκπτωση για να έχει αντίκρισμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να στεγαστούν άμεσα όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και  αν πρόκειται να δοθεί έκτακτο κονδύλι για τη στέγασή τους.
Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν η σίτισή τους σε λέσχες ή συμβεβλημένα εστιατόρια καθώς και για  να εκδίδεται πάσο με το οποίο ο/η αναπληρωτής εκπαιδευτικός να έχει έκπτωση 50% σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όλο τον χρόνο.

 

Οι Βουλευτές

 

Γιάννης Δελής

Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook