“Αναζωπυρώθηκε” το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων στη Βιάννο, στις εκδηλώσεις για την ιστορική 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος χωριών της τότε Επαρχίας Βιάννου -Ιεράπετρας.

Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων τέθηκε σήμερα από κοινού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ιστορική 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος χωριών της τότε Επαρχίας Βιάννου -Ιεράπετρας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του πρώτου πολίτη της χώρας, παρουσία πλήθους κόσμου ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Στα διαχρονικά μηνύματα  των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη , Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τιμώντας την μνήμη των αγωνιστών της Αντίστασης των 461 Ηρώων εκτελεσθέντων  από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής επισημαίνοντας ότι, άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. 

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε το αίτημα της Ένωσης θυμάτων, των φορέων, του λαού  της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων, θέμα που όπως είπε στηρίζει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης στα ΜΜΕ για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα  μετά τα Καλάβρυτα, είπε:

«Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους  είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Χωριά της Βιάννου – Ιεράπετρας με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας.»

Επίτιμος Δημότης δήμου Βιάννου και επίτιμος Πρόεδρος της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του δήμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στο “Σελί” ψάλθηκε από τους Μητροπολίτες κ.κ. Ανδρέα και Κύριλλο, έγινε κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ οι εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου του Ολοκαυτώματος έγινα σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου, του Δήμου Βιάννου, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

Μετά την τελετή στο μνημείο Σελί, ακολούθησε η τελετή για την ανακήρυξη το Προέδρου της δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Βιάννου και σε επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου στο Δημοτικό κτήριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook