Οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε «πύλη εισόδου» για τη μεταφορά αερίου και αγαθών προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζει στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Μιλά για αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο ενεργειακό πλέγμα της περιοχής, επισημαίνει τη σημασία των αγωγών ΤΑΡ και IGB όπως και ενός πλωτού τερματικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Διαπιστώνει μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως τονίζει όντως θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι εργάζεται για να πραγματοποιηθεί σύντομα επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ενώ εγκωμιάζει την εξαιρετικά στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με βασικό άξονα τη «ζωτικής σημασίας» βάση της Σούδας. 

Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να είχε υπογραφεί μεγαλύτερης συμφωνία διάρκειας συμφωνία, καθώς αυτό θα διευκόλυνε επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών, για τις οποίες σπεύδει να επισημάνει ότι είναι «διπλής χρήσης», καλύπτοντας ανάγκες της ελληνικής πλευράς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα έχει ως εξής: 
Οι προοπτικές αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

Ήμουν στη Θεσσαλονίκη και είχα την ευκαιρία να δω τι έκαναν οι Κινέζοι. Συνεχάρη τον πρέσβη. Μου έκανε εντύπωση η μεγάλη προοπτική που έχει η έκθεση, όχι μόνο ως μεγάλο πολιτικό γεγονός, αλλά επίσης διότι αναδεικνύεται μέσω της Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας. Αυτή η ιδέα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσα αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο κοντά στην ένταξη στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, εάν το επιλέξουν. Είναι ένα όραμα που μοιραζόμαστε η Ουάσιγκτον και η Αθήνα, όχι όμως απαραίτητα και όλοι οι άλλοι. 

Τι απασχολεί περισσότερο τους επενδυτές; Οι υψηλοί φόροι; 

Η ανησυχία που ακούω είναι ότι θέλουν το παιχνίδι να παίζεται ισότιμα. Να γίνεται επί ίσοις όροις ο ανταγωνισμός. Να υπάρχει μια εύλογη βεβαιότητα ως προς την ταχύτητα με την οποία θα περάσουν οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών και οι διαδικασίες. Τότε οι φόροι είναι ένας παράγοντας τον οποίο ο κάθε επενδυτής συνυπολογίζει και αποφασίζει εάν μπορεί να κερδίσει ή όχι. Η μεγαλύτερη ανησυχία που ακούω είναι η γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι στον γραφειοκρατικό μηχανισμό θα λάβουν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ένα παράδειγμα θα ήταν να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Έχετε την πιθανότητα μιας πολύ μεγάλης επένδυσης από αμερικανική εταιρεία που εξετάζει ένα συγκρότημα διασκέδασης-καζίνο στο Ελληνικό. Όταν το καλοκαίρι του ’16 μιλούσα σε αμερικανικές εταιρείες για την Ελλάδα, μου έλεγαν ότι είμαι τρελός. Διάβαζαν τις εφημερίδες. Μου έλεγαν πως δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν την επόμενη σειρά ομολόγων τους, έχουν όλες αυτές τις θολές αξιολογήσεις από την τρόικα, ακούμε συνεχώς για κίνδυνο πρόωρων εκλογών, δεν γνωρίζουμε πόσο σταθερό είναι το τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Υπήρχαν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Τώρα σε μεγάλο βαθμό έχουν εκλείψει.

Θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ; 

Θα δούμε. Είχαμε μια πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία του αντιπροέδρου Πενς με τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι. Ο αντιπρόεδρος κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει στην Ουάσιγκτον. Δεν έχουμε καταφέρει να γίνει αυτό ακόμα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα συμβεί. Δεν θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Εργαζόμαστε για μια σωστή επίσκεψη. Και όταν ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να ανακοινώσει κάτι, θα το κάνει. 

Θα έρχεται αμερικανικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη; 

Αυτός είναι ο στόχος μας. Να υπογραφούν συμβόλαια. Όχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα. Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο , αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Έχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο ΤΑΡ, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Υπάρχει μια πραγματική δίψα για αμερικανική παρουσία στην περιοχή, από όλους , πολιτικούς , επιχειρηματίες. 

Πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας;

Δύο πράγματα καθιστούν τη Σούδα ξεχωριστή. Το πρώτο είναι η γεωγραφία. Είναι μια ζωτικής σημασία βάση σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην Αν. Μεσόγειο. Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτή την περιοχή του ΝΑΤΟ. Αλλά εξίσου σημαντική, κάτι που συχνά χάνεται στη συζήτηση για το εάν η συμφωνία θα είναι για ένα ή πέντε έτη- αν και θα καλωσορίζαμε μια πολυετή συμφωνία που θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό και τις επενδύσεις σε υποδομές- είναι η ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. 

Πηγή: newpost.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook