Τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες, θα τιμήσει ο Κρητικός (με καταγωγή από τις Αρχάνες) καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ Πέτρος Κουτράκης.

Τις μαθήτριες και τους μαθητές Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου και του 4ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, θα βραβεύσει Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες, θα τιμήσει ο Κρητικός (με καταγωγή από τις Αρχάνες) καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ Πέτρος Κουτράκης.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Δρ. Π. Κουτράκη επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνικών μέτρησης της έκθεσης του ανθρώπου και στη διερεύνηση των πηγών, των μεταφορών και της τύχης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους του στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας, έχει αναπτύξει συγκεντρωτές σωματιδίων περιβάλλοντος και δειγματολήπτες μεγάλου όγκου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή μελετών εισπνοής ανθρώπων και ζώων. Έχει επίσης αναπτύξει μια προσωπική οθόνη παρακολούθησης του όζοντος, μια συνεχή τεχνική μέτρησης σωματιδίων και πολλές άλλες μεθόδους δειγματοληψίας για μια ποικιλία αέριων και σωματιδιακών αέριων ρύπων. Αυτές οι τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από επιστήμονες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εκτιμητές έκθεσης ανθρώπων στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ Κουτράκης διεξήγαγε επίσης μια σειρά περιεκτικών μελετών για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ισπανία, τη Χιλή, το Κουβέιτ, την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες διερευνούν την έκταση της ανθρώπινης έκθεσης σε αέριους και σωματιδιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Είναι επικεφαλής του Προγράμματος Έκθεσης, Επιδημιολογίας και Κινδύνου και Διευθυντής του Ε.Π.Α. / Πανεπιστημιακού Κέντρου Χάρβαρντ, μέλος εθνικών και διεθνών επιτροπών, πρώην Τεχνικός Συντονιστής της Εφημερίδας της Ένωσης Αερομεταφορών και Απορριμμάτων, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 170 άρθρα στους τομείς της ποιότητας του αέρα, της έκθεσης και της εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία και των οργάνων.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.