Aνακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του 7μηνου αγώνα των εργαομένων της ανακύκλωσης για την κάλυψη των απωλειών τους:

"Έπεσαν οι μάσκες χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του αγώνα των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, κατόπιν αιτήματος τους σωματείου. Αντιπρόσωποι της Διοίκησης του σωματείου και των εργαζομένων ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους την κατάσταση στο εργοστάσιο και τα προβλήματα των εργαζομένων καθώς και τη στάση της εταιρίας, ενώ ζήτησαν από όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Πιο αναλυτικά μίλησαν για τις συνθήκες εργασίας, την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχουν οδηγήσει σε 4 σοβαρά εργατικά ατυχήματα τους τελευταίους μήνες. Στηλίτευαν την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων καθώς και τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την πλευρά της εταιρίας όπως η δυσμενής μεταχείριση συνάδελφων απεργών, οι απειλές εκλεγμένων συνδικαλιστών, η παρότρυνση και προτροπή για δημιουργία άλλου σωματείου, η απειλή για μη ανανέωση σύμβασης όσων απεργήσουν, η πρόσληψη εργαζομένων με προαπαιτούμενη τη μη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Και όλα αυτά γιατί οι εργαζόμενοι διεκδικούν τόσο καιρό πλάι στο σωματείο τους το αυτονόητο, δηλαδή να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με 40ωρη δουλειά με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αξιοπρεπή μισθό και όχι με τα ψίχουλα που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρία.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής σε όλα αυτά ήταν η … υπόσχεση για ένα ψήφισμα το οποίο θα μιλάει για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της νομιμότητας! Δηλαδή με λίγα λόγια έβγαλε λάδι την εταιρία η οποία αξιοποιεί το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των Κυβερνήσεων διαχρονικά για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες.

Αυτή η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής δεν μας ξαφνιάζει καθόλου. Διαχρονικά η Δημοτική Αρχή, πλάι σε όλες τις Κυβερνήσεις, έκανε ότι μπορούσε για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ελκυστικό για το μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο των Απορριμμάτων και της Ανακύκλωσης με ένταξη έργων σε πηγές χρηματοδότησης και με παράδοση τους στο μεγάλο κεφάλαιο ενώ παράλληλα υπονόμευε τα εργατικά μας δικαιώματα με σκοπό τη μείωση του εργατικού κόστους.

Είναι χαρακτηριστική η σύμπλευση της Δημοτικής αρχής με την εταιρία που διαχειρίζεται σήμερα το εργοστάσιο και φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Αντιδημάρχου Καθαριότητας είναι τώρα διευθυντής στο εργοστάσιο και μεθοδεύει αυτή την επίθεση της εργοδοσίας που καταγγέλθηκε στο ΣΕΠΕ και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις υπήρχε μία γενικευμένη σιγή ασυρμάτου. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκε στο πλευρό μας και στήριξε τα δίκαια αιτήματα μας κάνοντας κριτική στις άλλες παρατάξεις για τη στάση που κρατάνε.

Χαρακτηριστική ήταν η αφωνία του αρμόδιου αντιδημάρχου καθαριότητας ο οποίος κατά τα άλλα παραμένει λαλίστατος στις συναντήσεις με την ΕΕΑΑ (κύριος εργοδότης του ΚΔΑΥ Ηρακλείου), στις συσκέψεις για τον σχεδιασμό του ΕΣΔΑΚ σε σχέση με τα μεγάλα έργα που ετοιμάζει και που θα δώσει στο πιάτο των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και τους στόχους για την αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, δηλαδή της πρώτης ύλης που παραδίδει δωρεάν ο δήμος στην εταιρία, όχι βέβαια από οικολογικό ενδιαφέρον αλλά για την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας.

Η Δημοτική Αρχή είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση των εργαζομένων αφού όλα αυτά γίνονται κάτω από τη δική της εποπτεία και από τους δικούς της ανθρώπους. Για αυτού του είδους την ανάπτυξη θα συζητήσουν τις επόμενες μέρες στις φιέστες η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση. Κέρδη και επενδύσεις για τους λίγους και μίζερη ζωή για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με οργάνωση στα σωματεία για να ξεφύγουμε από την λαίλαπα που μας έχουν οδηγήσει με την πολιτική της εξόντωσης, Κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και ΕΕ ενισχύοντας τα μονοπώλια και τους τραπεζίτες.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/9 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ

Οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους και διεκδικούν :

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ WASTE SOLUTIONS ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ!

Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο χώρο εργασίας.

Μόνιμη και σταθερή για όλους. Να μπει τέλος στο καθεστώς τον εργολαβιών.

Άμεση καταβολή των απλήρωτων υπερωριών για όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωση στον μισθό μας.

Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ!

Καμία ελαστικοποίηση ή διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ώρου για όλους.

Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με 6ωρο – 5μερο – 30ωρο.                  

Δημιουργία κινητής μονάδας Υγείας μέσα στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου πλήρως εξοπλισμένης με έμφαση στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών".