Μεταξύ της ρήσης του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον» και της κυνικής διαπίστωσης του μεγάλου Αμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Woody Allen «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον» υπάρχει η ελληνική πραγματικότητα. Εμείς όχι μόνο δεν δίνουμε δεκάρα για το μέλλον, όχι μόνο προτιμάμε να καταχρεώνουμε τα παιδιά μας για να περάσουμε καλά εμείς,  αλλά είμαστε ικανοί να αλληλοσκοτωθούμε για το παρόν και ακόμα χειρότερα, για το παρελθόν.

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν μια σταγόνα αισιοδοξίας στην έρημο της μιζέριας των τελευταίων ετών. Κρατώντας χαμηλά τους τόνους, χωρίς τις συνηθισμένες πομφόλυγες, τους εντυπωσιακούς πλην άνευ ουσίας λόγους των εν αναμονή πρωθυπουργών του καιρού των μνημονίων, στόχευσε στο θυμικό, στο φιλότιμο του Έλληνα. Μακριά από τις εύκολες λύσεις των Ζαππείων, τις απίθανες των προγραμμάτων Θεσσαλονίκης και του σκισίματος των μνημονίων, προσπάθησε να εμφυσήσει λίγο αυτοπεποίθηση, λίγο εμπιστοσύνη στα άτομα και τις δυνατότητες τους. Έδωσε ένα περίγραμμα εντελώς διαφορετικό των συνηθισμένων, ρεαλιστικό και εφικτό στην εφαρμογή του, το οποίο χωρίς να αγνοεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις ξεπερνά και μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος με τους εταίρους, την ανταλλαγή μεταρρυθμίσεων με οικονομικές διευκολύνσεις. 

Από τη στιγμή που διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα το καλοκαίρι του 2015 και παραμείναμε στην Ευρωζώνη, τα όσα πρέπει να γίνουν στη χώρα μας θα γίνουν ανεξαρτήτως κόμματος ή κομμάτων που κυβερνούν, ανεξαρτήτως χρώματος, σημαίας ή ιδεολογίας που πρεσβεύουν. Το βλέπουμε άλλωστε στις καθημερινές πλέον παραινέσεις του ριζοσπάστη, αριστερού ή κεντροαριστερού (ανάλογα με την οπτική) πρωθυπουργού στους υπουργούς του για κλείσιμο της αξιολόγησης, στην καθολική παραδοχή πως η ανάκαμψη θα προέλθει από τον ιδιωτικό της οικονομίας τομέα.

Τι είναι αυτό που ο Κυριάκος θέλει να εφαρμόσει άμεσα, καθώς η διακομματικώς ομονοούσα γραφειοκρατία θα τον δυσκολέψει αρκετά, καθυστερώντας τα όποια σχέδια αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση. Νοικοκύρεμα του κράτους με μετατάξεις για να καλυφθούν υπαρκτά κενά από υπηρετούντες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και από την οικονομία που θα προκύψει μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Για να προσελκύσει επενδύσεις μάλιστα θα περάσει διάταξη η οποία θα απαγορεύει την αλλαγή του φορολογικού νόμου για πέντε χρόνια. Με τη μείωση της φορολογίας, την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και της γραφειοκρατίας θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέες άμεσες ξένες επενδύσεις από την τεράστια δεξαμενή των κεφαλαίων που επενδύονται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν την ανεργία, θα απελευθερώσουν κεφάλαια για να στηρίξουμε τους αδύναμους.    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook