«Τελεσίγραφο» ως την Πέμπτη, προκειμένου να της δοθεί η άδεια για εργασίες στις Σκουριές δίνει στην κυβέρνηση η εταιρεία Eldorado, διαμηνύοντας ότι αν αυτό δεν γίνει, η εταιρεία θα κλείσει το μεταλλωρυχείο και ο κόσμος που εργάζεται σε αυτό θα απολυθεί.

Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία του newpost.gr με εκπροσώπους της εταιρείας, μετά από διαρροή που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, ότι η εταιρεία θα αποχωρήσει από τις Σκουριές, αν δεν της δοθεί η άδεια που χρειάζεται για να προχωρήσει σε εργασίες στο μεταλλείο, ο όμιλος δηλώνει ότι η εταιρεία δεν θα συνεχίσει την δραστηριότητά της στην Ελλάδα και οι εργαζόμενοι σε αυτό θα χάσουν τη δουλειά τους.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω μεταλλείο εργάζονται 520 άτομα. 

Όπως υπογράμμισε το στέλεχος της εταιρείας «Εμείς θέλουμε αυτές τις άδειες για να προχωρήσουμε στα έργα, όπως είχαμε υποσχεθεί και στους επενδυτές μας, καθώς είναι γνωστό πως η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο».

Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν δοθεί η άδεια για τις Σκουριές, η εταιρεία θα αποχωρήσει και από το έργο στην Ολυμπιάδα, αλλά και από τα υπόλοιπα, όπως στο Στρατώνι και στις Σάπες στη Θράκη.

ην ίδια στιγμή, ωστόσο, από την εταιρεία επισημαίνουν ότι «αναμένουν ακόμα ανταπόκριση από την κυβέρνηση».

«Θέλουμε να βρεθεί λύση, θέλουμε τον διαλογο» κατάληξαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Αυτό το είναι το τελευταίο «επεισόδιο» στην κόντρα κυβέρνησης – εταιρείας που αναθερμάνθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή την επικείμενη έναρξη διαιτησίας για το έργο, η οποία και κορυφώθηκε με την πορεία των μεταλλωρύχων στην Αθήνα, την εισβολή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και σφοδρές αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, τονίζοντας ότι 
«η κυβέρνηση αντιπροτείνει την διαιτησία, προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση»

«Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο «Πρακτορείο 104,9 fm». 

«Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Tις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να επιλυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο και στην πρόταση αυτή «εμείς αντιπροτείναμε τη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα – είναι τρεις μήνες που μπορεί να παραταθεί μάξιμουμ μέχρι έξι». Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως «το προϊόν της διαιτησίας αποτελεί δέσμευση, όποιο κι αν είναι θα το αποδεχθούμε», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για τη διαχείριση της υπόθεσης, «να μας πει τι να κάνουμε στα συγκεκριμένα θέματα, γιατί στο γενικό δεν έχεΙ και τόσο ενδιαφέρον, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση την ίδια σύμβαση θα έπρεπε να εφαρμόσει».

Η αρχική ανακοίνωση της εταιρείας 

Νωρίτερα σήμερα, η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” ή “Εταιρεία”) ανακοίνωσε σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για τις καθυστερήσεις.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα:

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook