Στόχος η  ανάδειξη  και ταυτοποίηση των ελληνικών ποικιλιών – Περιφερειακή τράπεζα σπόρων κρητικών φυτών από το ΜΑΙΧ – Πάταξη «ελληνοποιήσεων»

Με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και ειδικά στα εργαστήρια του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στο νομό Χανίων του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.

Τον κ.Τσιρώνη ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του ΜΑΙΧ ο Διευθυντής του Γιώργος Μπαουράκης και ερευνητές του Ινσιτούτου.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο θέμα του γενετικού υλικού, ειδικά των σπόρων, τοπικών ποικιλιών που μπορεί να οδηγήσουν στην σποροπαραγωγή και διάθεση στους παραγωγούς  προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν από  την εισαγωγή σπόρων από το εξωτερικό.

Να σημειωθεί πως το ΜΑΙΧ έχει δημιουργήσει μια πολύ σημαντική τράπεζα σπόρων και ζητείται η περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας για την πιστοποίηση του γενετικού υλικού.

Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης το ΜΑΙΧ είναι σημαντικός συνεργάτης στην δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων , με την συμμετοχή επιστημόνων, παραγωγών και ιδιωτών από όλη την χώρα με στόχο την αναβάθμιση , ταυτοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών, κάτι που θα διευκολύνει και την πάταξη του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων».

 

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ κ.Μπαουράκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για το «πάντρεμα» του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό στην Κρήτη, αλλά και στο θέμα της πιστοποίησης και παραγωγής σπόρων.

 

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν στον κ.Τσιρώνη ήταν ουσιαστικά δύο. Το ένα αφορούσε στην δημιουργία συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης των κρητικών μελιών και ειδικά του νέου ΠΟΠ Πευκοθυμαρίσιου μελιού και το άλλο αφορούσε στην πιστοποίηση του γενετικού υλικού. 

Όπως εξήγησε η Βιολόγος – ερευνήτρια κα Γώτσιου, το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών που είναι ένας κλάδος σε ανάπτυξη για την Κρήτη.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook