Του Γιώργου Α. Ζερβάκη 

Λίγες μέρες πρίν ανοίξουν οι κάλπες στην Γερμανία, οι μετρήσεις που γίνονται αποτυπώνουν το πολιτικό γεγονός ότι η Καγκελάριος Μέρκελ οδηγεί τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU σε μια νέα εκλογική νίκη, με την ίδια να διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις μια νέα θητεία στην Καγκελαρία. Οι εκλογές στα περιφερειακά κρατίδια έδειξαν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες μπόρεσαν να αντιστρέψουν ένα αρνητικό πολιτικό κλίμα, απο το οποίο επωφελούνταν κυρίως το δημαγωγικό αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό κίνημα Εναλλακτική για την Γερμανία. Όλες οι έρευνες και οι μετρήσεις, με τελευταία αυτήν της 19ης Αυγούστου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες 39% και στους Σοσιαλδημοκράτες 24%. Μια παγιωμένη διαφορά , που δεν κατάφερε να αντιστρέψει ούτε ο υποψήφιος Καγκελάριος Μάρτιν Σούλτς. Οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να ανατάξουν δυνάμεις και στην Γερμανία,  δείχνουν ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη συμπληρώνουν πάνω απο μια 20ετία που η πορεία τους χαρακτηρίζεται απο φθορά, στασιμότητα, αδυναμία παρουσίασης πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης

Στην Γερμανική κοινή γνώμη υπάρχουν προβληματισμοί που ξεπερνούν το οικονομικό περιβάλλον, το μεταναστευτικό, προσεγγίζουν τα κοινωνικά θέματα. Αυτό που κυριαρχεί  είναι η ισότητα περί των εκπαιδευτικών ευκαιριών, το ζήτημα της φτώχειας ως προς τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες κυρίως, με τα ζητήματα ασφάλειας να ακολουθούν. Κοινωνικού χαρακτήρα τα δύο πρώτα , είναι εγγύτερα στην πολιτική ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών, με την ασφάλεια να έχει ως βασικό εκφραστή τους Χριστιανοδημοκράτες.
Πρόσφατη έρευνα της Bild αναδεικνύοντας τα 20 θέματα πολιτικής ως προς την βαρύτητα ενδιαφέροντος για την γερμανική κοινή γνώμη,  κατέδειξε με μεγαλύτερο συντελεστή αυτά με κοινωνική διάσταση. Ακόμα και αυτό της μετανάστευσης που είχε ανεβάσει τα ποσοστά του ξενοφοβικού, ακροδεξιού Εναλλακτική για την Γερμανία, έχει πλέον υποχωρήσει. Αυτό που αποτυπώνεται στην εν λόγω έρευνα, είναι η εμφανής αδυναμία στρατηγικού, πολιτικού  χαρακτήρα των σοσιαλδημοκρατών του SPD και της υποψηφιότητας του Μάρτιν  Σούλτς να πείσουν ότι μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση. Ενω οι Σοσιαλδημοκράτες, με βασικό τους σύνθημα το ” Ώρα για περισσότερη δικαιοσύνη ” είναι εγγύτερα στην ανάδειξη των κοινωνικών ζητημάτων, eν τούτοις αδυνατούν να εκφράσουν ένα αξιόπιστο μήνυμα που να αγγίζει την γερμανική κοινή γνώμη. Με ένα χαμηλού βεληνεκούς πολιτικό μήνυμα, δεν έδειξαν ικανότητα, δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το μήνυμα σιγουριάς της Καγκελαρίου Μέρκελ. Παρά την προσπάθεια προσωπικά του Μαρτιν Σούλτς να εμφανίσει τους Σοσιαλδημοκράτες ως επιστρέφοντες στις αριστερές τους καταβολές, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ισότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη, το μήνυμα αυτό δεν κυριάρχησε ως προς τις προτεραιότητες των Γερμανών ψηφοφόρων.

Για την Γερμανική κοινή γνώμη, η Καγκελάριος Μέρκελ αποτελεί την σταθερή πολιτική δύναμη. Παρά τις τρείς της θητείες στην Καγκελαρία, στο ερώτημα περί καταλληλότητας, η Μέρκελ υπερισχύει με 51% έναντι 22% του Σούλτς. Το ελληνικό ζήτημα δεν βρέθηκε ποτέ ψηλά στην πολιτική προεκλογική ατζέντα των δυο βασικών πολιτικών σχηματισμών. Και μπορεί ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σούλτς να αναζήτησε στοιχεία που θα εκπέμπουν διαφορετική πολιτική αντίληψη ως προς το ελληνικό ζήτημα, όμως με τα ποσοστά του να μειώνονται δεν είχε περιθώρια να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους                                                    

Οι γερμανικές εκλογές, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ήδη έχει αποτυπωθεί ότι Γερμανία και Γαλλία θα εντείνουν τις συντελούμενες διεργασίες για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μέρκελ και Μακρόν προσδιορίζονται απο την κοινή αντίληψη αναδιαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης Ευρώπης. Οι συζητήσεις για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ δεν κυριάρχησαν στο γερμανικό προεκλογικό σκηνκό, καθώς το ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης επικεντρώνονταν στο μεταναστευτικό, την ασφάλεια, την τρομοκρατία.
Το αποτέλεσμα που θα προκύψει απο τις γερμανικές κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με την κινητικότητα των προτάσεων του Γάλλου Προέδρου σε κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη, θα διαμορφώσει τις κινήσεις του γαλλογερμανικού άξονα, θα δημιουργήσει νέες κατευθύνσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Συνθήκη Σένγκεν, η αρχιτεκτονική του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η τραπεζική ενοποίηση, ο εκδημοκρατισμός της Ένωσης. Και ίσως θα είναι η ιδέα της Ευρώπης, με το έλλειμμα οράματος που παρουσιάζει, να είναι για την Καγκελάριο το θετικό πολιτικό αφήγημα που θα προσδιορίσει την πορεία προς το τέλος της πολιτικής της διαδρομής. Περνώντας απο την ημιτελή ρητορική της Πολιτικής Ένωσης σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 που θα κινείται στοχευμένα, με σχέδιο, προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της. 

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για το flashnews.g

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook