Διαβιβαστικό έκθεσης για το φορτίο των ιρανικών εκρηκτικών στη ναυτική βάση στο Μαρί φέρονται να παραποίησαν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του επιτελικού γραφείου του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου, όπως μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.

Εναντίον των δύο καταχωρίστηκε το Σάββατο κατηγορητήριο ενώπιον Δικαστηρίου και θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες στις 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 7 Ιουλίου, ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης απέστειλε εμπιστευτική έκθεση προς τον Αρχηγό Πέτρο Τσαλικίδη, σχετικά με την επικινδυνότητα του φορτίου στο Μαρί, με βάση διαπιστώσεις σύσκεψης που έγινε την προηγούμενη. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς μόλις παρέλαβε την έκθεση έδωσε αυθημερόν οδηγίες όπως αυτή αποσταλεί στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου για λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αστυνομίας, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του επιτελικού γραφείου του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς φέρονται να μην διαβίβασαν την έκθεση ούτε στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου ούτε στο Υπουργείο Αμυνας – όπως ήταν και οι οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΕΦ.

Μετά την έκρηξη στις 11 Ιουλίου ζητήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας όλα τα έγγραφα που αφορούσαν τα εμπορευματοκιβώτια και η έκθεση του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη παραδόθηκε αργά το απόγευμα. Ωστόσο, το διαβιβαστικό της έκθεσης- στο οποίο αναγράφονταν οι οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΕΦ- φέρει ως ημερομηνία διαβίβασης την 8η Ιουλίου.

Μετά την παραλαβή της έκθεσης από υπάλληλο του υπουργείου Αμυνας τοποθετήθηκε σφραγίδα με ημερομηνία 11 Ιουλίου.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, σκοπός της παραποίησης του διαβιβαστικού εγγράφου ήταν να καλυφθεί η μη αποστολή της έκθεσης στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου και στο υπουργείο Αμυνας.

Εκτός από την πλαστογραφημένη ημερομηνία, στο διαβιβαστικό τοποθετήθηκαν και πλαστοί κωδικοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook